A szlovák kormányfő sajtóhírek szerint felajánlotta a lemondását a koalíciós patthelyzet miatt

Vágólapra másolva!
A szlovák koalíciós tanács az euróövezeti mentőalap kérdésében próbál közös álláspontra jutni, a liberálisok ellenkezése miatt azonban ez még mindig nem sikerült. Ha nincs megegyezés, megbukhat az Iveta Radicová vezette szlovák kormány. A parlament kedden szavaz Szlovákia részvételéről a támogatásra szoruló euróövezeti tagállamok megsegítésére hivatott alap bővítésében.
Vágólapra másolva!

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök hétfőn pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Koalíció (SDKU) parlamenti frakciójának, illetve elnökségének ülésén állítólag felajánlotta, hogy távozik a miniszterelnöki bársonyszékből, ha a parlament kedden nem szavazza meg Szlovákia részvételét a támogatásra szoruló euróövezeti tagállamok megsegítésére hivatott alap bővítésében - jelentette a szlovák média megbízható forrásokra hivatkozva. "Addig, amíg nem fejeződnek be a tárgyalások, nem nyilatkozunk" - közölte később újságírókkal Rado Bato kormányszóvivő.

A koalíciós tanács délután ült össze Pozsonyban, hogy megpróbáljon közös álláspontra jutni az euróövezeti mentőalap kérdésében. A négy koalíciós párt közül a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) továbbra is határozottan ellenzi a mentőalap elfogadását, ami a kormány bukásával fenyeget. A több órán át tartó tárgyalás végül is megállapodás nélkül ért véget. A pártelnökök csak abban egyeztek meg, hogy a tárgyalásokat kedden, a parlament ülése előtt folytatják.

A Sme című napilap hírportálja szerint az SDKU több vezetőségi tagja azt ajánlotta Radicovának, hogy a mentőalapról szóló szavazást kösse össze bizalmi szavazással. Szerintük ez az egyetlen esély arra, hogy a Richard Sulík vezette SaS is megszavazza a mentőcsomagot.

A koalíciós tanács ülése előtt éles szóváltás volt Sulík és Mikulás Dzurinda, az SDKU elnöke között. Sulík azt állította, hogy az euróövezeti mentőalap egyeseknek mindössze jó ürügy ahhoz, hogy távozásra kényszerítsék Radicovát. Helyi megfigyelők szerint ez célzás volt Dzurindára, az SDKU elnökére. Radicová a párt alelnöke. "Amikor ezt meghallottam, nem akartam hinni a fülemnek. Azután az jutott az eszembe, ami valószínűleg nincs messze az igazságtól, hogy Sulík hihetetlenül ideges. Ennek pontos okát ugyan nem tudom, de úgy vélem, azért lett olyan ideges, mert rájött, az emberek már tudják, hogy most nem Görögország megsegítéséről, hanem mirólunk van szó" - reagált Dzurinda.

A két ellenzéki párt közül az Irány-szociáldemokrácia (Smer) támogatja a mentőcsomagot, míg a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) határozottan elutasítja. Robert Fico, a Smer elnöke azonban egy hete közölte, hogy a Smer kedden nem fogja megszavazni a mentőcsomagot, kivárja, képes lesz-e erre a koalíció. Fico korábban azt mondta, hogy pártja két megoldási lehetőséget lát: vagy módosul a kormány, illetve a koalíció összetétele, vagy előrehozott választásokat tartanak. A Smer ez utóbbi megoldást tartaná jobbnak. Az ellenzéki pártvezér ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte a koalíciós pártok végül mégiscsak egyezségre jutnak, de ha mégsem, akkor annak komoly politikai következményekkel kell járnia.

Berényi József, a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke nemrégiben arról beszélt, hogy a szlovákiai belpolitikai helyzet nagyon bonyolult, ezért a pártnak fel kell gyorsítania a felkészülést az esetleges előrehozott választásra.