Sarkozyt erősítheti a francia ellenzék jelöltjeinek az összecsapása

Vágólapra másolva!
Bár a francia ellenzéknek a Szocialista Párt előválasztásán a baloldali szavazók tömegeit sikerült megmozgatnia, az eredmény azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a pártban vezetőválság van. A Nicolas Sarkozy államfő legnagyobb ellenfelének tartott Francois Hollande moindössze nyolc százalékos előnyt tudhat magáénak Martine Aubry előtt. A bizonytalan kimenetelű második forduló eredménye a jobboldalt és Sarkozyt erősítheti.
Vágólapra másolva!

A francia Szocialista Párt (PS) előválasztásának első fordulója a részvételi arány szempontjából vitathatatlan siker. A két forduló közötti hét azonban veszélyesnek is bizonyulhat a legnagyobb ellenzéki párt számára, miután a szoros eredmény miatt elkerülhetetlenné vált a jelöltek közötti összecsapás, ami akár Nicolas Sarkozy államfő esélyeit is erősítheti.

A hétfőn nyilvánosságra hozott eredmények szerint a mérsékelt Francois Hollande a szavazatok 39 százalékát szerezte meg a vasárnapi első fordulóban, míg Martine Aubry 31 százalékkal végzett a második helyen. A szocialisták favoritjának hónapok óta Hollande számít, a harmadik helyen befutó, 17 százalékot szerző keményvonalas baloldali Arnaud Montebourg eredménye azonban jelentősen befolyásolhatja az okober 16-án esedékes második forduló eredményét.

Franciaországban először rendezett egy politikai párt mindenki számára nyitott előválasztást a köztársasági elnökjelölt személyének eldöntésére. A vasárnapi első fordulóval az ellenzéknek a baloldali szavazók tömegeit sikerült megmozgatniuk: a 200 ezer tagú párt előválasztása a remélt egymillió helyett 2,5 millió választót vonzott az urnákhoz. A szavazatok összesítése még hétfő délután is tartott.

Az előválasztás alapvető célja az volt, hogy a megválasztott elnökjelölt ne csak a PS, hanem a baloldali tömegbázis biztos támogatásával és valódi legitimitással lehessen Nicolas Sarkozy államfő kihívója a jövő tavasszal esedékes elnökválasztáson. A két forduló közötti időszak azért bizonyulhat a PS szempontjából veszélyesnek, mert az első forduló eredménye egyértelművé tette, hogy a PS-ben vezetőválság van.

Az 57 éves Hollande és a 61 éves Aubry ideológiailag a PS centrumában található szociáldemokrata platformhoz tartozik, a második forduló előtti kampányban mindkettőjüknek azt kell bizonyítani, hogy a változást képviselik és képesek legyőzni Sarkozyt. Ehhez pedig nehéz lesz úgy elkerülni a személyes összecsapást, hogy közben ne a baloldalt gyengítsék a jobboldallal szemben. Ezenkívül a "királycsináló harmadik ember", az első fordulóban 17 százalékot szerzett Arnaud Montebourg táborát kell elsősorban maguk mögé állítaniuk, aki a kampányban a globalizációt bírálta, európai protekcionizmust és a bankok államosítását ígérte. Márpedig ezek a PS baloldalára jellemző elképzelések viszonylag távol állnak mind Aubry, mind Hollande felfogásától.

Mindezek miatt tartani lehet attól, hogy a bizonytalan kimenetelű és várhatóan szoros eredményt hozó jövő vasárnapi második forduló nem adja meg azt a legitimitást a győztesnek, amelyet a PS remélt az előválasztástól. A két jelölt szerda este a France2 közszolgálati televízió élő adásában vívja meg a nagy párbaját, amelynek során arra kell vigyázniuk, hogy elkerüljék a baloldali tábor megosztását, amit egyébként a jobboldal remél. A vita meghatározhatja a teljes előválasztás sikerét és a megválasztott jelölt későbbi támogatottságát, amennyiben a második fordulóban is milliós lesz a részvétel.