Az uniós mentőalappal együtt bukhat a kormány is Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A szlovák kormány rendkívüli ülésén jóváhagyta Iveta Radicová miniszterelnök javaslatát, hogy az eurós mentőalap kibővítéséről szóló szavazást a parlamentben összekössék a kormányról szóló bizalmi szavazással. A szlovák kormány nehéz helyzetben van, a mentőalapot ugyanis csak az ellenzék támogatásával lehetne elfogadni, mert a koalíciós Szabadság és Szolidaritás nem vesz részt az esti szavazáson. Olyan forgatókönyv is lehetséges, ami szerint a kormány megbukik, de az uniós mentőalap kibővítését egy megismételt szavazás során elfogadja a parlament.
Vágólapra másolva!

Ha a szlovák parlament nem szavazza meg az eurós mentőcsomagot, megbukik a kormány. A szlovák kormány keddi rendkívüli ülésén ugyanis jóváhagyta Iveta Radicová miniszterelnök javaslatát, hogy összevonják a parlamenti szavazásokat: az eurós mentőalap kibővítéséről szóló szavazást a kormányról szóló bizalmi szavazással.

A kormány bukása az előzetes nyilatkozatok alapján valószínűsíthető, mert a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) úgy döntött, hogy az esti órákra tervezett szavazáson nem vesz részt. Korábban ugyanilyen döntést jelentett be a négytagú Egyszerű Emberek csoport is.

"Semmi esetre sem fogunk a miniszterelnök ellen szavazni" - mondta Richard Sulík, az SaS elnöke újságíróknak pártja elnökségi ülése után. Sulík szerint a két szavazás összekapcsolása indokolatlan, és nyomásgyakorlást jelent pártjára nézve, ennek azonban - mint mondta - nem kívánnak engedni. A pártelnök szerint a mentőöv megszavazása ellentétes a kormányprogrammal. Radicová kijelentette: tájékoztatta Ivan Gasparovic államfőt a fejleményekről. A kormány bukása esetén a további lépések az államfő kezében vannak.

A pillanatnyi helyzetben a mentőalapot csak az ellenzék támogatásával lehetne elfogadni. Amennyiben az összesen 22 képviselő (SaS és az Egyszerű Emberek) nem vesz részt a szavazáson, a koalíciónak a 150 tagú törvényhozásban 79 helyett csak 57 szavazata lesz, ami nem lesz elég javaslatainak az elfogadásához.

Erik Tomás, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt szóvivője szerint a párt képviselői a délutáni parlamenti szavazáson bejelentkeznek, de szavazni nem fognak. A hatályos szabályok szerint ebben az esetben a parlament nem lenne határozatképes, az eurós mentőcsomagot nem szavaznák meg, és a kabinet nem kapná meg a bizalmat, tehát megbukna.

A kisebbik ellenzéki párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) bejelentette, hogy képviselői a mentőcsomag és a kormányfő ellen fognak szavazni. A szlovák kormány ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az európai mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogköreinek bővítését, amiről július 21-én állapodtak meg az euróövezeti tagállamok vezetői, jelenleg már csak Szlovákia nem ratifikálta. A csomag életbe lépése tehát csak a szlovák parlament döntésétől függ.

A négy koalíciós párt közül három - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd - támogatja az eurós alap bővítését, míg a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) határozottan ellenzi.

Közben a Bloomberg gazdasági napilap weboldala arról ír, hogy a bizalmatlansági szavazáson az ellenzék elképzelhető, hogy megbuktatja Iveta Radicová kormányát, majd egy megismételt, az eurós mentőalap kibővítéséről szóló szavazáson már jóváhagyja az új mentőalapot.

A kormánypártok és az ellenzéki Smer-SD már régen megegyezett a mentőcsomaggal kapcsolatos szavazásról - idézte az Új Szó szlovákiai magyar napilap internetes kiadása Rastislav Tóth szlovák politológust. "Volt fél évük arra, hogy megállapodjanak, és ezek öreg politiai matadorok, úgyhogy talán ma délután kezdenek tárgyalni, de ezt a forgatókönyvet már régen előkészítették" - mondta. Elképzelhetőenk tartja, hogy a Smer-SD, az SDKÚ-DS és a KDH koalícióra lép, de ezt Robert Ficóék feltételekhez fogják kötni, például maguknak követelik majd a miniszterelnöki posztot, nem feltétlenül Ficónak, de legalább egy általa kijelölt személynek.