New Yorkban áll bíróság elé a fegyverkereskedő, akinek megfilmesítették az életét

Vágólapra másolva!
Fegyverkereskedelemmel, csalással, az ENSZ szankcióinak megsértésével vádolják az orosz Viktor Butot, aki kedden áll bíróság elé. A sajtóban csak a "halál kufáraként" emlegetett férfi tíz éven keresztül látta el fegyverrel a világ legveszélyesebb országait.
Vágólapra másolva!

Kedden, New Yorkban kezdődik az USA által fegyverkereskedelemmel vádolt orosz üzletember, Viktor But pere. A 44 éves Butot 2008-ban tartóztatták le Thaiföldön az amerikai titkosszolgálatok közreműködésével, és 2010-ben adták ki az Egyesült Államoknak.

Butot amerikai állampolgárok megölését célzó összeesküvéssel, fegyverkereskedelemmel, csalással, az ENSZ különböző szankcióinak megsértésével vádolják. A CNN szerint azonban a vádiratban szereplő bűnök csak a töredékei azoknak, amelyeket a sajtóban gyakran csak a "halál kufáraként" emlegetett But valóban elkövethetett.

Viktor But több mint egy évtizeden át látta el fegyverrel a világ legveszélyesebb országait, de 2008 tavaszán belesétált néhány amerikai ügynök csapdájába (Butról bővebben itt olvashat). A bűnösségét tagadó férfit akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.