Megugrott az ópiumtermelés Afganisztánban

Vágólapra másolva!
A bizonytalan gazdasági helyzet és az ópiumért kapott magas ár miatt a tavalyihoz képest idén 61 százalékkal több ópiumot állítottak elő Afganisztánban egy ENSZ-jelentés szerint. Elemzések szerint a kábítószer eladásából befolyó jövedelmekből finanszírozzák felkeléseiket a tálibok.
Vágólapra másolva!

Idén 61 százalékkal több ópiumot állítottak elő Afganisztánban 2010-hez képest - állítja egy ENSZ-jelentés, amelyet a BBC ismertet. Az ENSZ szerint ennek elsősorban az az oka, hogy idén a tavalyi ár dupláját fizetik az ópiumért. Ez azt eredményezte, hogy 7 százalékkal nagyobb területen termesztik mákot a tiltás ellenére is (tavaly egy mákbetegség miatt megcsappant a terméshozam).

Azok a termelők, akik hajlandóak voltak részt venni a jelentés alapjául szolgáló felmérésben, azt mondták, hogy a gazdasági nehézségek és a magas haszon miatt vállalják a termesztést.

Afganisztánban állítják elő a világ ópiumtermelésének 90 százalékát (idén mintegy 5800 tonnát). Az ópium a mák éretlen termésének a levegőn kicsapódott nedve, és a heroin alapanyaga. Az országon belül az ópium 80 százalékát a déli tartományokban állítják elő (például Kandahárban), ott, ahol a legnagyobb a politikai bizonytalanság.

A BBC elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy a kábítószerből származó bevételekből a tálibok felkeléseit finanszírozzák. Az ENSZ szerint egyértelmű kapcsolat van az instabil politikai környezet és az ópiumtermelés között. Tudósítók szerint a növekvő ópiumtermelés aggasztja a NATO-t is, amely épp stabilizálni igyekszik az országot, hogy a biztonsági feladatok ellátását átadhassa a kormányzatnak.

Afganisztánban jelenleg 17 tartományban termesztenek mákot, tavaly ez a szám 14 volt. Három olyan tartományban, amelyet korábban mákültetvénytől mentesnek nyilvánítottak, amiért pedig extra fejlesztési pénzeket kaptak, újra termesztenek mákot - tartalmazza a jelentés. A növekedés annak ellenére következett be, hogy az afgán kormányzat az elmúlt hónapokban 65 százalékkal növelte az ültetvények termésének megsemmisítését, miközben jelentős mennyiséget lefoglalt.