Őrizetbe vették az Új-Zélandnál megsérült tankerhajó kapitányát

Új-Zéland, olajszennyezés, tisztíják a tengerpartot, Mount Maunganui
Vágólapra másolva!
Akár 12 hónap szabadságvesztésre is ítélhetik azt a kapitányt, akinek vezetése alatt múlt héten zátonyra futott egy libériai tankerhajó Új-Zéland partjainál. A járműből kiömlött olaj miatti szennyeződést a szigetország eddigi legsúlyosabb ökológiai katasztrófájának nevezte az új-zélandi környezetvédelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették és vád alá helyezték annak a libériai tankerhajónak a kapitányát, amelyik múlt héten zátonyra futott Új-Zéland parjainál - írja a CNN online kiadása. A kapitánynak szerdán kell bíróság elé állnia, mert a vád szerint "úgy irányított egy járművet, hogy azzal felesleges veszélyt és kockázatot okozott". Amennyiben elítélik, maximum 7800 dollár büntetést kell fizetnie, vagy 12 hónapra börtönbe kell vonulnia.

A múlt heti tartályhajó balesete Új-Zéland történetének eddigi legsúlyosabb ökológiai katasztrófája - jelentette ki kedden a szigetország környezetvédelmi minisztere. A libériai zászló alatt közlekedő, 47 ezer tonnás Rena nevű olajszállító hajó szerdán futott zátonyra Új-Zéland egyik turisták által kedvelt öblében.

A miniszter szerint keddre virradóra a hajótest mozgása miatt rés keletkezett a főtartályban, és becslések szerint 130-350 tonna olaj ömlött a tengerbe. Félő, hogy az olajömlés nem áll meg, és akár 1700 tonna nyersanyag kerülhet a vízbe. A tanker négy konténernyi ferroszilíciumot szállít, amely vízzel érintkezve hidrogénképződést és tüzet okozhat. Környezetvédők szerint tragikus következményei lehetnek az élővilágra nézve az olajszennyezésnek: ha széteseik a hajó pingvinek, bálnák, fókák és tengeri madarak pusztulhatnak el.

Forrás: AFP/Jason Egnew
Új-Zéland történetének legsúlyosabb ökológia katasztrófája a jelenlegi olajszennyezés. További képekért kattintson a fotóra!