Obama szerint az iráni kormány tudott a washingtoni összeesküvésről

Vágólapra másolva!
Az iráni kormány egyes tagjainak tudomása volt a szaúdi nagykövet ellen tervezett washingtoni merényletről - jelentette ki Barack Obama. Az amerikai elnök az összeesküvés részvevőivel szembeni fellépés mellett a lehető legkeményebb szankciókat helyezte kilátásba, és a katonai fellépés lehetőségét sem zárta ki.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok be tudja bizonyítani minden, a szaúdi nagykövet meggyilkolására irányuló összeesküvésről szóló kijelentésének megalapozottságát, és azt is, hogy ez felelőtlen lépés volt az iráni kormányzat részéről - jelentette ki csütörtökön Barack Obama amerikai elnök.

"Egyes személyeknek az iráni kormányban" tudomásuk volt a szaúdi nagykövet ellen készülő merényletről, amiért felelősségre lehet vonni őket - mondta Obama a dél-koreai elnökkel közös sajtótájékoztatóján. "Úgy hisszük, hogy még ha a legfelső szinteknek nem is volt tudomásuk a művelet részleteiről, felelősségre vonásnak lennie kell" - jelentette ki az amerikai elnök.

Az elnök szerint az Egyesült Államok egyetlen opciót sem vet el Iránnal összefüggésben, ami az amerikai diplomáciai nyelvezet szerint annyit tesz, hogy nem zárja ki a katonai fellépés lehetőségét. Az elnök kijelentette, hogy az USA folytatja nemzetközi erőfeszítéseit az iszlám köztársaság az eddiginél is erősebb elszigetelésére, hogy Irán megfizesse az ilyen magatartás árát.

Az Egyesült Államok szerdán szankciókat léptetett életbe az egyik iráni légitársaság ellen. Az amerikai pénzügyminisztérium állítása szerint a Mahan Air iráni légitársaság szállította annak az elitegységnek a tagjait, akik a szaúdi nagykövet elleni merényletre készültek. Az amerikai pénzügyminisztérium közölte, hogy befagyasztja a légitársaság amerikai vagyonát, és megtiltja az amerikai cégeknek, hogy üzleteljenek a légitársasággal. Joe Biden amerikai alelnök a CBS televíziónak azt mondta, hogy Iránnak súlyos következményekkel kell számolnia az összeesküvés miatt.

Az iráni külügyminisztérium szerdán berendelte az Egyesült Államokat Iránban képviselő Svájc ügyvivőjét és tiltakozott az amerikai vádak ellen. Az amerikai külügyminisztérium nemzetközi utazási figyelmeztetést adott ki, amely szerint a tervezett merénylet miatt "Amerika-ellenes akciókra" lehet számítani.

Az amerikai igazságügyi miniszter kedden jelentette be, hogy az FBI elfogott két iráni származású férfit, akik a vád szerint a teheráni kormány támogatásával meg akarták gyilkolni Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetét. A pokolgépes merényletet az FBI szerint egy olyan étteremben hajtották volna végre, amelyben 100-150 ember tartózkodott volna, köztük az amerikai kongresszus tagjai. Szaúd-Arábia és Izrael washingtoni nagykövetségét is meg akarták támadni. Az FBI nyilvánosságra hozott jelentése szerint a két férfi, akik ellen már vádat is emeltek New Yorkban, nem bánta volna, ha meghal pár tucat ember, miközben felrobbantják a szaúdi nagykövetet.