Újabb 18 év börtönre ítélték a volt tajvani elnököt

Vágólapra másolva!
Korrupció miatt korábban 17 évre ítélték Csen Suj-pien volt tajvani elnököt, a bíróság ezt a büntetést toldotta meg még 18 évvel csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Tizennyolc évvel megtoldotta a tajpeji bíróság a korrupció miatt korábban 17 év börtönre ítélt Csen Suj-pien volt tajvani elnök büntetését - jelentették a hírügynökségek csütörtökön Tajvan fővárosából. A bírósági szóvivő ugyanakkor jelezte, hogy a Tajvanon hatályos törvények értelmében egyetlen elítélt sem tölthet 30 évnél többet börtönben. A másodfokú eljárásban megszüntették az első fok felmentő ítéletét, és megerősítették, hogy Csen 20 millió dollár értékű kenőpénzt fogadott el két banktól a pénzintézetek fúziójának ügyében, két különböző esetben. Első fokon a bíróság nem minősítette korrupciónak az esetet, mondván, hogy az elnöknek nem volt hatásköre a kérdésben eljárni.

A 61 éves Csen fellebbez az ítélet ellen. Ügyében legutóbb 2010 végén hoztak ítéletet, akkor korrupciós ügyekért, nagy összegű csúszópénzek, értékes ingatlanok elfogadásáért 17 és fél év börtönt kapott, továbbá mintegy ötmillió dollár megfizetésére kötelezték. A jelenleg ellenzékben lévő Demokratikus Haladás Pártjának (DPP) és a sziget vezetésének egykor volt első embere akkor a feleségével együtt állt a bíróság előtt, akit ugyanabban a két korrupciós ügyben 19 év börtönbüntetésre ítéltek.