Sikkasztással is vádolják Timosenko volt ukrán miniszterelnököt

Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, bűnösnek találták, hivatali hatalommal való visszaélés,
Vágólapra másolva!
A hivatali hatalommal való visszaélés miatt első fokon hét év börtönbüntetésre ítélt Julija Timosenko elleni újabb vád szerint a politikus az Ukrán Egyesített Energiarendszerek elnökeként az ország költségvetésére terhelte a cégnek az orosz védelmi minisztériummal szembeni adósságát.
Vágólapra másolva!

Újabb eljárás indult Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ellen, mert a vád szerint 405 millió dollárt próbált meg elsikkasztani - jelentette be az ukrán titkosszolgálat.

A hivatali hatalommal való visszaélés miatt nem jogerősen hétévi börtönbüntetésre ítélt Timosenkot most azzal vádolják, hogy az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű magáncég elnökeként - Pavlo Lazarenko akkori kormányfő előzetes jóváhagyásával - az ország költségvetésére terhelte a cég orosz védelmi minisztériummal szembeni adósságát - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat nyomozati főosztályának vezetője.

Csütörtökön a NATO szóvivője csalódottságának adott hangot a volt ukrán kormányfő ellen kiszabott ítélet miatt. Azt a feltételezést azonban cáfolta, hogy ez egyúttal már kihatna a szövetség Ukrajnával való együttműködésre is. "Csalódottak vagyunk az ítélet miatt. De mint azt (Viktor) Janukovics (ukrán) elnök kijelentette, ez még nem jelenti az eljárás végét, így hát reméljük, hogy meg lehet találni a megoldást a jogállamiság alapján" - mondta újságíróknak Oana Lungescu. Az ítélethozatalt figyelembe veszik majd, amikor áttekintik az ukrajnai reformprogram alakulását - tette hozzá.