Felemás zoknis giroszos a szaúdi diplomata elleni összeesküvés fő vádlottja

Manssor J. Arbabsiar, Mansour J. Arbabsiar, giroszos, lúzer terrorista
Vágólapra másolva!
Sebhelyes arcú - ez volt az egyik beceneve Mansour J. Arbabsiarnak, akit azzal vádolnak, hogy az iráni Köztársasági Gárdával és egy mexikói drogkartellel szövetkezve merényletet akart elkövetni egy szaúdi diplomata ellen az USA-ban. Szomszédai, a texasi Pflugerville-ben tartottak is a gyakran mogorva férfitól, aki esténként érthetetlen nyelven beszélt a telefonjába a tornácon. Régi ismerőseit azonban meglepte a hír: a joviálisnak, de reménytelenül szétszórtnak ismert egykori giroszos minden volt, csak nem fanatikus.
Vágólapra másolva!

Vészjósló embernek tartották szomszédjai Mansour J. Arbabsiart a texasi Pflugerville-ben. Gyakran volt mogorva és ellenséges velük, gyanakodtak is a férfira, aki esténként füstfelhőbe burkolózva telefonált valamilyen furcsa, ismeretlen nyelven a tornácon, vagy szúrós tekintettel méregette a kutyája után kocsifelhajtójára lépő szomszédot.

Házában, amelyet a szomszédok igazi kísértetházként emlegetnek, gyakran vendégeskedtek sokan az utóbbi hónapokban, többnyire huszonéves fiatalok tucatjával, akik azonban nem álltak szóba senkivel a környéken. A szomszédok - akiknek feltűnt, hogy amikor csatlakozni próbáltak otthoni wifijükre, gyakran akadtak bele egy "FBI Van 1" nevű hálózatba - drogüzletet orroltak, és nem is jártak olyan nagyon messze a valóságtól. Arbabsiar ugyanis az amerikai hatóságok szerint a Los Zetas mexikói drogkartellel próbált egyezkedni, de nem drogüzletben utazott.

A Chevrolet-akció

Az iráni származású férfit az amerikai kormány szerint az iráni Köztársasági Gárda bízta meg, hogy bérelje fel a véres akcióiról hírhedt drogkartellt Adel al-Dzsubeir, Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete meggyilkolására. A vádak szerint a nagykövettel pokolgépes merényletben végeztek volna egy étteremben - a Foreign Policy amerikai magazin a washingtoni Café Milanóra tippel -, ahol az amerikai kongresszus tagjainak társaságában tartózkodott volna. Az amerikaiak szerint az összeesküvők ezen kívül Szaúd-Arábia és Izrael washingtoni nagykövetségét is meg akarták támadni.

Az amerikai sajtó által Chevrolet-akciónak elkeresztelt összeesküvést az amerikai drogellenes ügynökségnek a mexikói drogkartellbe beépült tagja leplezte le. Vele vette fel ugyanis a kapcsolatot Arbabsiar, illetve iráni társa, az iráni rendfenntartó erők elitegységének a Köztársasági Gárdának az egyik tagja, Gholam Sakuri. Az FBI kettejüket vádolja a merénylet előkészítésével, de az amerikaiak szerint az akcióról az iráni kormány egyes tagjainak is tudomása volt.

Az USA szankciókat is életbe léptetett Irán ellen, Turki al-Fejszál szaúd-arábiai herceg pedig közölte, "valakinek Iránban meg kell fizetnie ezért". Teherán azonban mindent tagad, azt állítja, amatőr vádakkal illetik. Ők is ráhibáztak valamire.

Az iráni Köztársasági Gárda ugyanis - az amerikai sajtóban megjelent információk szerint - egy igazi lúzerre bízta a kényes akciót. A New York Times szerint az FBI azt is vizsgálja, hogy a Gárda rendkívül fejlettnek tartott Kudsz egysége miért egy ilyen amatőrt vont be az ügybe.

"Nem tudott egyforma zoknit húzni"

"Egy vicc" - jellemezte a terrorizmussal vádolt Arbabsiart a Houston Chronicle texasi lapnak egykori kollégiumi szobatársa, Tom Hosseini. "Nem tudott két egyforma zoknit húzni. Mindig elhagyta a mobiljait és a kulcsait. Képtelen lett volna végigvinni ezt a tervet" - idézte a New York Times. A két férfi a texasi A&I egyetemre ját együtt a mérnöki karra, de Arbabsiar két év után kibukott, és máshol fejezte be tanulmányait.

Forrás: AFP/HO/Nueces County Sheriff
Ebben a házban élt a merénylet megszervezésével vádolt férfi

Nem volt sokkal sikeresebb később sem. A New York Times szerint volt lókupec, autónepper, árult fagylaltot vagy éppen giroszt, de szinte minden próbálkozásába belebukott, dühös üzlettársakat, pénz nélkül maradt hitelezőket, gazdasági pereket hagyva maga után. Piti ügyei voltak a rendőrséggel, a KVUE austini rádióadó honlapja szerint az 1990-es években háromszor vették őrizetbe, miután nem fizette be közlekedési bírságot. 2001-ben pedig azért állították elő, mert fedezetlen csekkel fizetett, de bizonyítékok hiányában nem indult eljárás az örökké kócos, reménytelenül szétszórtnak és meggondolatlannak leírt férfi ellen.

Lassú és iszákos

Sebhelyes arcú - ismerősei szerint ez volt az egyik beceneve, de arcán a sebhelyet is banális körülmények között szerezte. Még egyetemista korában történt Houstonban: lányokkal flörtöltek, csakhogy a lányok barátai botokkal és késekkel támadtak rájuk - mesélte róla Hosseini. Megpróbáltak elszaladni, és Hosseini - aki atletizált az egyetemen - kereket is oldott, de Arbabsiar túl lassú volt, és csúnyán összeszurkálták. Erről a sebesülésről kapta a becenevét, de a kollégiumban ragadt rá egy másik név is: Jack. Ezt Hosseini akasztotta rá, mivel Arbabsiar felettébb kedvelte, és nagy mennyiségben fogyasztotta a Jack Daniels whiskyt.

Forrás: AFP/Paul J. Richards
Adel al-Dzsubeir volt az egyik kiszemelt áldozat az amerikaiak szerint

Többek között ezért is lepték meg régi ismerőseit az ellene felhozott vádak. Az Iránból fiatalemberként még az iszlám forradalom idején emigrált Arbabsiar ugyanis szerintük nem volt éppen az a vallási és politikai fanatikus, akiről el lehetne képzelni, hogy szövetségre lép a muszlim köztársaság legkeményebb ügynökeivel.

"Nem egy lángelme"

"Nem is tudott imádkozni, nem tudta, hogyan kell böjtölni. Piált, füvet szívott, kurvázott" - mesélte róla nevetve Hosseini a houstoni lapnak. "Ez a srác nem egy lángelme" - idézte a lap az egykori szobatársat, aki szerethető és boldog figurának írta le Arbabsiart, aki, ha lenne neki, egy utcai csavargónak is adna pénzt. Mások nem ilyen megbocsátóak vele. "Haszontalan" - mondta róla a New York Timesnak Sam Ragsdale, egy autónepper a texasi Corpus Christiben.

"Egészen szétszórt volt, mindig elvesztette a kulcsait, de elhagyott vagy ezer mobiltelefont is. Nem mondhatnánk, hogy különösebben odafigyelt volna a dolgaira. Valószínűleg a könnyű pénz csábította, semmint a politikai fanatizmus" - mondta a houstoni lapnak David Tomscha, akivel egy időben közös vállalkozást, egy használtautó-kereskedést üzemeltettek. Hosseini szerint is inkább a pénz motiválta a férfit, aki az elmúlt két évben kezdett több időt tölteni szülőföldjén. "Azt mondta, Iránban járt, és jó kis pénzt keresett" - idézte egykori szobatársát a Houston Chronicle.

Szerette Amerikát és a pénzt

Arbabsiarnak régi ismerősei szerint sok bukdácsolása ellenére sem volt semmi baja választott hazájával. "Soha nem mondott rosszat az USA-ról. Nekem mindig úgy tűnt, hogy szeretett itt élni, mert tudott pénzt keresni. Szeretett pénzt keresni" - mondta róla Tomscha. Egy másik használt-autókereskedő, Dan Keetch szerint Arbabsiart annak idején rendkívül megrázták a 2001-es merényletek is. "Azt mondta, 'barátom, én nem vagyok olyan, a népünknek a többsége nem olyan'" - idézte a New York Times.

Felesége, Martha Guerrero, aki már régebb óta nem él együtt vele, hisz Arbabsiar ártatlanságában. "Az ég szerelmére nem hinném, hogy ilyen dologra lett volna képes. Rossz helyen volt rossz időben. Biztos vagyok benne, hogy kiderül az ártatlansága" - idézte a nőt a KVUE News.