A Le Soir francia lap újságírói sztrájkolnak a nyomtatott verzió beszüntetése ellen

párizs
Vágólapra másolva!
Ha a kiadó végrehajtja a tervét, akkor a Le Soir lesz az első országos francia napilap, amely kizárólag az interneten olvasható.
Vágólapra másolva!

A Le Soir francia napilap vezetősége pénteken közölte a munkatársakkal, decembertől leállítja a lap nyomtatott kiadását; a jövőben csak online változatban készül majd az újság. A lépéssel a kiadó jelentősen csökkentené a létszámot, a száznegyven újságíróból nyolcvankilencet elküldene.

A bejelentést követően - pénteken délután - mintegy háromszáz tüntető tiltakozott a napilap Champs-Elysée-n levő székháza előtt a tervezett intézkedés ellen. A szerkesztőség által elhatározott sztrájk következtében szombaton nem jelent meg a France Soir.

A France Soir egykor Franciaország legnagyobb példányszámú újságjai közé tartozott: a 60-as években, amikor több mint 400 újságíró dolgozott a lapnál, a példányszám meghaladta a másfél milliót, manapság azonban alig 70 ezer példány kel el a standokon. A 2009 óta egy orosz milliomos, Alekszandr Pugacsov tulajdonában lévő újság kiadójának üzleti forgalma tavaly 17 millió euró volt, ezzel szemben a veszteség 31 millió euróra rúgott. Ha a vezetőség terve megvalósul, úgy a France Soir lesz az első országos francia napilap, amely kizárólag internetes változatban olvasható.