Kemény választ ígért Irán a szankciókkal fenyegető Egyesült Államoknak

Vágólapra másolva!
Csak a Wall Street-ellenes demonstrációk elfedésére találta ki az iráni merényletet az USA - állította Irán első számú vezetője, Ali Hamenei. Az ajatollah kemény választ ígért a kilátásba helyezett amerikai szankciókra.
Vágólapra másolva!

Az iráni állami televízió szerint Ali Hamenei ajatollah, a legfőbb politikai és vallási vezető kemény ellenlépésekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat, amennyiben szankciókkal lépne fel Irán ellen az USA-ba delegált szaúd-arábiai nagykövet ellen tervezett merénylet miatt.

Az amerikai nagykövetet két iráni merénylő ölte volna meg Washington szerint. Az Egyesült Államok már életbe is léptetett szankciókat, például befagyasztotta a Mahan Air légitársaság amerikai vagyonát, mivel ők szállították az iráni elitegység tagjait.

Hamenei ajatollah azt mondta, "bármely Irán elleni rossz lépést, akár politikai, akár biztonsági értelemben, keményen viszonoz az iráni nemzet". Teherán szerint az amerikaiak vádja alaptalan, és csak Irán további elszigetelését célozza.

Hamenei szerint Washington azért vádaskodik, mert ezzel akarja elterelni a figyelmet a Foglaljuk el a Wall Streetet elnevezésű tüntetéssorozatról. Irán Szaúd-Arábiát is óvatosságra intette, de Rijád már meg is tette az első lépést Teherán ellen: az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldött jegyzéket, amely az újabb szankciók első lépcsőfoka lehet.

Barack Obama csütörtökön azt állította, hogy az iráni kormány egyes tagjai tudtak a tervezett merényletről. Az amerikai elnök kemény szankciókat helyezett kilátásba, és a katonai fellépés lehetőségét sem zárta ki.

A tervezett merényletről bővebben itt olvashat.