Leállították a népszámlálást Macedóniában

népszámlálás, nyomtatvány, kitöltés
Vágólapra másolva!
Lemondott a macedón népszámlálásért felelős bizottság, a kormány leállította az adatgyűjtést, szombaton pedig a parlament is rábólintott a népszámlálás megszakítására. A vita az albán kisebbség és a többségi macedónok közt van annak módjáról, hogy hogyan számolják a távol lévőket, akik nagyrészt külföldön dolgozó albánok.
Vágólapra másolva!

A macedón parlament jóváhagyta szombaton a kormány döntését a népszámlálás leállításáról. A jelenlegi adatgyűjtés eddigi dokumentumait megsemmisítik, és jövőre tartanák meg az új népszámlálást.

A kormány döntésének előzményeként hétfőn lemondott a népszámlálás lebonyolítását felügyelő országos bizottság, mert álláspontja szerint nem lehetett az európai normáknak megfelelően összeírni a lakosságot.

Macedónia többségében albánok lakta részén jelentkezett egy súlyos probléma. Az összeírók nem tudtak megegyezni abban, hogy kire terjed ki pontosan a népszámlálás. Az albán összeírók érvényes dokumentumként fogadták el a személyazonossági iratok fénymásolatát azoknak az esetében, akik több mint egy éve külföldön élnek. A macedón összeírók viszont úgy vélik, hogy ezeket a személyeket az európai normáknak megfelelően tartózkodási helyükön kell nyilvántartásba venni.

Az albán kisebbség tiltakozott az ellen, hogy a külföldön élőkre nem terjed ki az összeírás. Nagyon sok macedóniai albán dolgozik vendégmunkásként külföldön, nagyon sokan Svájcban és más nyugat-európai országokban.

A tiltakozók szerint a külföldön élőket azért nem akarják számításba venni, mert a macedón (szláv) többséget képviselő hatóságok így akarják mesterségesen alacsonyan tartani a hivatalos adatokban az albán népesség arányát.

A 2002-es népszámlálás adatai szerint a szláv nyelvű macedónok a mintegy kétmilliós lakosság 64 százalékát, az albánok pedig 25 százalékát teszik ki.

Az idei népszámlálás október 1-jén kezdődött, és október 15-én ért volna véget. Az igazságügyi miniszter közlése szerint a kormány azért javasolta a népszámlálás leállítását, mert időhiány miatt nem sikerült megfelelően kiképezni az összeírókat, s emiatt problémák adódtak. Az eddig összegyűjtött adatokat megsemmisítik, és jövőre új népszámlálást tartanak.

Macedóniában 2001-ben az albán kisebbség fegyveres felkelést indított a jogai bővítéséért. A harcokat nyugati közvetítéssel lezárták, de azóta is feszült a viszony a többségi macedón és a kisebbségi albán népcsoport között a kis balkáni országban.