Fico pártja egyedül is kormányt alakíthat Szlovákiában egy felmérés szerint

Vágólapra másolva!
Egy telefonos felmérés szerint a Smer a szavazatok 45,5 százalékát szerezné meg az előrehozott választásokon, ez a 150 tagú parlamentben 83 helyet jelentene; a szlovákiai szavazást március 10-én tartják.
Vágólapra másolva!

Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke akár egypárti kormányt is alakíthat Szlovákiában az előrehozott választások után - derült ki egy felmérésből, amelynek eredményét a Plus jeden den című pozsonyi napilap tette közzé hétfőn. A Polis Slovakia közvélemény-kutató intézetnek a lap megrendelésére készült hétvégi országos telefonos felmérése alapján a Smer megkapná a szavazatok 45,5 százalékát, ami 83 mandátumot eredményezne. A 150 tagú pozsonyi parlamentben ez szolid többséget jelent.

A második helyen a jelenlegi kormánykoalíció részét képező Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 14,3 százalékkal, ami 26 képviselői mandátumot jelent. A harmadik helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) van 8,8 százalékkal és 16 képviselővel. Bekerülne a parlamentbe a két további mai kormánypárt is. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) támogatottsága 8,3 százalékos, ami Richard Sulík pártjának 15 parlamenti mandátumot hozna. A Bugár Béla vezette Híd magyar-szlovák párt a megkérdezettek 5,3 százalékának a bizalmát élvezi, ami 10 képviselői helyre lenne elegendő.

A jelenleg parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) az előrehozott választáson a mostani felmérés szerint 4 százalékot szerezne, ami nem lenne elegendő az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépéséhez. A választási részvétel 62 százalék lenne. A felmérés szerint nagy a bizonytalanság a választók körében, mert csak 40 százalék állította, hogy már tudja, kire fog szavazni.

Szlovákiában jövő év március 10-én tartanak előrehozott választást. Erre azért van szükség, mert az Iveta Radicová vezette kabinet kedden elbukott a parlamentben az euróövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött szavazáson. Ivan Gasparovic államfő hétfőn délután fogadja a hat parlamenti párt elnökét, hogy megtárgyalja velük a helyzet megoldásának további lépéseit. Iveta Radicová miniszterelnök azonban, aki a Mikulás Dzurinda vezette SDKU alelnöke, nem kapott meghívást a találkozóra.

Szlovákiai elemzők és politikusok szerint ezzel újabb Fico-korszak veheti kezdetét, ami az eddig kormányon lévő, részben magyar Híd-Most párt pozícióvesztését hozhatja, a parlamentből kiszorult magyar MKP viszont új lehetőséget kaphat.