Váratlanul Tripoliba érkezett az amerikai külügyminiszter

Hillary Clinton, Málta, Líbia, egyeztetés a máltai miniszterelnökkel (Lawrence Gonzi) a líbiai helyzetről
Vágólapra másolva!
A Líbiát jelenleg irányító Átmeneti Nemzeti Tanács vezetőivel találkozik Tripoliban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Az előre be nem jelentett látogatás a líbiai-amerikai kapcsolatok erősítését is szolgálja.
Vágólapra másolva!

A líbiai fővárosba látogatott kedden Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Ő az első magas rangú amerikai politikus, aki Líbiába látogat. A politikus alig néhány órája tartózkodik a líbiai fővárosban - írja a BBC csatorna online oldala.

Látogatását a legszigorúbb titokban tartották, és fokozott biztonsági intézkedések kísérték. Az amerikai külügyminiszter tárgyalásokat folytat a líbiai Nemzeti Átmeneti Tanács vezetőivel, egy városházi gyűlésen pedig nőkkel, fiatalokkal és a civil szervezetek vezetőivel találkozik majd. Amerikai tisztségviselők szerint a látogatás egyrészt azt jelenti, hogy az Egyesült Államok támogatja a jelenleg Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsot és a helyieket, másrészt, hogy elkezdődhet a két ország közötti kapcsolatépítés.

Az Egyesült Államok újabb, tizenegymillió dolláros segélyt ad a líbiai vezetésnek, ezzel 135 millió dollárra emelkedett az az összeg, amellyel eddig támogatták az átmeneti kormányt. A mostani összeg nagy részét a Kadhafi-érából megmaradt vállról indítható föld-levegő rakéták felkutatására és megsemmisítésére szánják.

Clinton Máltáról repült Líbiába, ahol a helyi miniszterelnökkel a líbia helyzetet értékelték. Az amerikai külügyminiszter megköszönte a máltai hatóságoknak, hogy közreműködtek az észak-afrikai országban kialakult helyzet megoldásában, a szigetország ugyanis központi szerepet játszott a segélyszervezetek Líbiában dolgozó munkatársainak kimenekítésében.

A líbiai zavargásokról szóló [origo]-s cikkeket itt olvashatja.