Egy megállapodással háríthatja el a tagjelöltsége elleni magyar vétót Szerbia

Vágólapra másolva!
Ha a VMSZ-nek elfogadható a kárpótlási törvényről született megállapodás, Magyarország belgrádi nagykövete szerint Budapestnek nincs oka vétót emelni Szerbia uniós tagjelöltségi státusa ellen. A VMSZ szerint a szeptember végén elfogadott szerb kárpótlási törvénnyel jogerőre emelték Szerbiában a kollektív bűnösség elvét.
Vágólapra másolva!

A szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői megállapodtak a kárpótlási törvény szövegében. A VMSZ korábban kifogásolta a törvényt, a mostani megállapodás azonban megoldást jelenthet ezekre - jelentette a Tanjug szerb hírügynökség és a B92 televízió.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete a B92 műsorában kijelentette, hogy Budapestnek nincs oka vétót emelni Szerbia uniós tagjelöltségi státusa ellen az EU decemberi tanácskozásán, ha a VMSZ számára elfogadható a restitúciós törvényről szóló megállapodás a szerb kormánnyal. A belgrádi magyar nagykövet hozzátette, Magyarországnak előbb látnia kell a megállapodás szövegét.

Nikowitz Oszkár nagykövet mellett a B92 TV-stúdiójában lezajlott beszélgetésen jelen volt Pásztor Bálint, a VMSZ szerbiai parlamenti képviselője és Slobodan Homen, a szerb igazságügyi minisztérium államtitkára is. Slobodan Homen kijelentette: bízik abban, hogy a hét végéig befejeződnek a konzultációk a szerb parlamenti pártok képviselőivel, és a kárpótlási törvény tervezetét a kormány már a jövő héten elfogadja.

A szeptember végén elfogadott szerb kárpótlási törvényt a VMSZ elutasította, mert - szerinte - ezzel jogerőre emelték Szerbiában a kollektív bűnösség elvét. A VMSZ ezért alkotmányossági felülvizsgálatot kért a törvénnyel kapcsolatosan. Magyarország szintén határozottan elítélte a szerb kárpótlási törvényt, hangsúlyozva, hogy az szembe megy az európai jogrenddel, és kilátásba helyezte, hogy ha Belgrád nem változtat rajta, megvétózza Szerbia uniós tagjelölti státusát.

Cikkünket a kárpótlási törvény miatt kialakult vitáról Magyarország és Szerbia között itt olvashatja.