Elhalasztották Kadhafi temetését

Vágólapra másolva!
A Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács tervei szerint pénteken temették volna Moammer Kadhafi bukott líbiai vezetőt, de halálának tisztázatlan körülményei miatt az ENSZ vizsgálatot indít.
Vágólapra másolva!

A Guardian című brit napilap internetes oldalán azt írja, hogy mégsem temetik el pénteken Moammer Kadhafi bukott líbiai vezetőt. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa ugyanis Genfben kijelentette, hogy "nagyon zavaróak" azok az egész világot bejáró amatőr videofelvételek, amelyek előbb élve, majd holtan mutatják a csütörtökön elfogott megbuktatott líbiai vezetőt.

Halálának körülményeit valószínűleg egy már működő, az emberi jogok megsértésének líbiai eseteit vizsgáló bizottság fogja tanulmányozni. Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) azt közölte, hogy a vizsgálat alatt Kadhafi holtteste Miszrátában marad.

Kadhafi haláláról ellentmondó információk terjednek világszerte. A líbiai miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján egy igazságügyi szakértői jelentést felolvasva bejelentette, hogy élve fogták el a korábbi líbiai vezetőt szülővárosában, Szirtben, egy főút alatti betoncsőben. Fejlövés érte, de a halottkém nem tudta megállapítani, hogy az ezredest ért golyók melyik táborból jöttek.

Később a Kadhafi holttestét megvizsgáló orvos azonban azt állapította meg, hogy haslövés végzett a bukott líbiai vezetővel. Ibrahim Tika doktor az al-Arabíja televíziónak nyilatkozva elmondta: a végzetes lövedék átfúrta az ezredes bélfalát, és valójában ez okozta a halálát. Kadhafi fejét is találat érte, de az a golyó távozott onnan.

Egyelőre az sem tisztázott, hogy elfogás közben, vagy utána ölték-e meg. Egy mobiltelefonos videón látható a véres, kábult, de még élő Kadhafi felett egy kocsi motorháztején azt kiabálja valaki, hogy "tartsátok életben!".

Kadhafi 42 éven át vezette az észak-afrikai országot, ahol az év elején Tunéziából indult forrongások nyomán indult felkelés. A lázadókat támogatták a NATO-erők is, ennek segítségével sikerült hónapokon át tartó harcok után augusztus végén megdönteni Kadhafi uralmát. Akkor foglalták el a lázadók Tripolit, Kadhafinak azonban nyoma veszett. Ezután a lázadók kezére került az ország, és egyedül Kadhafi szülővárosában, Szirtben tartottak ki a hozzá hű erők.

Hosszú harcok után a döntő roham csütörtök reggel nyolc órakor kezdődött Szirtben, és a katonák másfél órával később benyomultak a még a kadhafista erők kezén lévő utolsó városnegyedbe. Majd csütörtök délután Mahmud Dzsibril azzal jelentette be Moammer Kadhafi halálhírét, hogy "régóta vártunk erre a pillanatra". Bővebben a csütörtöki nap eseményeiről itt olvashat.