Elhunyt a szaúdi trónörökös

Elhunyt SZULTAN bin Abdel-Aziz herceg, szaúdi trónörökös és védelmi miniszter
Vágólapra másolva!
A szaúdi királyi ház megerősítette, hogy meghalt Szultan bin Abdel-Azíz, a szaúdi király féltestvére. A herceget az Egyesült Államokban gyógykezelték. A trónöröklés rendjében a 78 éves Najef herceg követi.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Abdallah király féltestvére, Szultan bin Abdel-Azíz szaúdi trónörökös, aki a világ legnagyobb olajtermelőjének számító sivatagi királyság védelmi miniszteri tisztségét is betöltötte - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió. A csatorna nevük elhallgatását kérő amerikai külügyminisztériumi tisztségviselőktől értesült helyi idő szerint pénteken este a trónörökös haláláról, amit később a szaúdi királyi ház megerősített. A nyolcvanas éveiben járó herceg június óta az Egyesült Államokban tartózkodott gyógykezelésen, júliusban meg is műtötték.

A 87 éves Abdallah király idős kora és külföldi kórházi kezelései miatt egyre több szó esett arról, milyen irányvonalat követ majd Szaúd-Arábia, a közel-keleti térség kulcsfontosságú állama, a világ első számú kőolajexportőre. A trónöröklés rendjében Szultan herceget a 78 éves Najef herceg - belügyminiszter - követi, aki Szultanhoz hasonlóan szintén az államfő féltestvére.

Forrás: AFP

Szultan bin Abdel-Azíz támogatta a szoros kapcsolatokat az Egyesült Államokkal a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. Fia, Bandar herceg különösen fontos szerepet játszott ebben Szaúd-Arábia washingtoni nagyköveteként.

A BBC brit közszolgálati médium internetes oldala szerint az utodlás kérdése egyelőre még nyitott, mivel a jelenlegi szaúdi vezetők többsége már a hetvenes-nyolcvanas éveiben jár.