A NATO megy Líbiából, a légtérzár egyelőre marad

Vágólapra másolva!
Október 31-én hivatalosan is véget ér a NATO hét hónapja tartó líbiai akciója. A líbiai ideiglenes kormány azonban egyelőre még nem akarja feloldatni a líbiai légtér zárlatát. Moammer Kadhafi temetése valószínűleg titkos lesz, de a holttestét előtte még felboncolják. Mahmúd Dzsibril ideiglenes líbiai kormányfő szerint Líbiában nyolc hónapon belül parlamenti választások lehetnek.
Vágólapra másolva!

Oroszország azt kéri, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) azonnal oldja fel a líbiai légtér zárlatát. Ennek betartatása felett a NATO légiereje őrködött, amely csütörtökön támadást intézett a menekülő Moammer Kadhafi volt líbiai vezető konvoja ellen.

A NATO-tagállamok már jelezték, hogy a BT-nek új határozatot kellene elfogadnia Líbiáról, miután Kadhafi csütörtökön meghalt, a líbiai ideiglenes kormány azonban közölte, hogy egyelőre nem akarja feloldatni a repülési tilalmat. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteken mindazonáltal közölte, hogy az észak-atlanti szövetség a hónap végén befejezi líbiai katonai műveleteit.

Az észak-atlanti szövetség március vége óta látta el a BT-től kapott felhatalmazás alapján a líbiai küldetést, amelynek hármas célja volt. Egyfelől a polgárháború sújtotta Líbia légterében érvényesíteni kellett a repülési tilalmat, hogy legalább a levegőből ne lehessen támadni a lakosságot, másfelől be kellett tartatni a tenger felől a fegyverszállítási tilalmat, harmadrészt pedig meg kellett védeni - akár erő alkalmazásával is, de NATO-katonák szárazföldi bevetése nélkül - a harcok által fenyegetett civileket. E harmadik célfeladat alapján hajtottak végre a NATO-országok és szövetségeseik légi csapásokat a Kadhafi-erők katonai objektumai, illetve harci egységei ellen.

Ilyen légi csapást hajtottak végre csütörtökön is az ellen a katonai járműoszlop ellen, amelyben Kadhafi utazott. Kadhafit az új líbiai vezetés fegyveresei élve elfogták, de a bukott diktátor pontosan nem tisztázott körülmények között később életét vesztette. Oroszország, Kína és még néhány BT-tagország igen élesen bírálta a líbiai NATO-műveleteket, amelyek szerintük túlléptek az ENSZ-felhatalmazás keretein.

Forrás: AFP/Marco Longari
Forrás: AFP/Marco Longari

Ünneplők Tripoliban

Mindeközben a miszrátai katonai tanács tagjai elmondták, hogy Kadhafi holttestét minden bizonnyal titkos helyen temetik el, így előznék meg, hogy a sír a Kadhafi-hívek zarándokhelyévé váljon. A BBC brit közszolgálati médium internetes oldala szerint felvetődött, hogy a volt líbiai vezető földi maradványait esetleg a tengerbe szórják, ahogyan az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjével, Oszama bin Ladennel tették. Kadhafi családja viszont közleményben követelte a néhai vezető holttestének kiadását és halála körülményeinek kivizsgálását. Ali Tarhuni olajügyi miniszter a Reuters hírügynökségnek azt mondta, néhány napig biztosan a hűtőkamrában marad Kadhafi holtteste, hogy "mindenki megbizonyosodjon róla, hogy a volt líbiai vezető halott". A pénteki muzulmán nagyima után kíváncsiskodók több száz méter hosszú sora kígyózott a hűtőkamra előtt, amelyben a csütörtökön megölt egykori diktátor holtteste látható. Miszráta törvényszéki főorvosa az al-Arabíja televíziónak azt mondta, hamarosan felboncolják Kadhafi és fia holttestét.

Kadhafit videofelvételek tanúsága szerint csütörtökön élve fogták el szülővárosában, Szirtben. Halálának körülményei pontosan nem tisztázottak, egyes híresztelések szerint ellenállás közben érte a halál, más állítások szerint elfogása után lőtték agyon. Az ÁNT egyik magas rangú tisztségviselője a BBC-nek azt mondta, szerinte nem szándékosan ölték meg az ezredest, de hozzátette: ha ez történt is, Kadhafi megérdemelte.

A képre kattintva megnézheti a Kadhafi és fia holttestéről a miszrátai hullaházban készült képet

Líbiában nyolc hónapon belül parlamenti választások lehetnek - jelentette ki Mahmúd Dzsibril ideiglenes líbiai kormányfő, az országot irányító Átmeneti Nemzeti Tanács második számú vezetője. Dzsibril egy jordániai gazdasági konferencián úgy nyilatkozott, hogy a megválasztandó testületnek, amelyet nemzeti kongresszusnak nevezett, két feladata lesz: a népszavazáson jóváhagyandó líbiai alkotmány elkészítése, és egy olyan átmeneti kormány létrehozása, amely az első elnökválasztásig marad hatalmon.

Az ideiglenes miniszterelnök már korábban jelezte, hogy csak addig kíván a posztján maradni, amíg kormánya megszerzi az ország fölötti teljes ellenőrzést. Tripoliban az Átmeneti Nemzeti Tanács egyik szóvivője közölte, hogy a Kadhafi-rendszerrel vívott küzdelem lezárásaként vasárnap hivatalosan is deklarálják Líbia felszabadulását. Más tisztségviselők korábban még azt mondták, hogy a bejelentésre pénteken kerül sor, majd ezt szombatra módosították.

Mindeközben nigeri kormányforrások azt közölték, hogy Niger északi, Líbiával határos részén tartózkodik a líbiai titkosszolgálatokat korábban irányító Abdallah Szenuszi, Moammer Kadhafi megölt líbiai vezető sógora. A bukott Kadhafi-rendszer számos magas rangú tisztségviselője talált már menedékre Nigerben, köztük a volt líbiai vezető testőrségének a parancsnoka és a hadsereg két volt tábornoka. Szeptember közepe óta a nigeri fővárosban, Niameyben tartózkodik a bukott diktátor egyik fia, Szaadi Kadhafi is. Bár Líbia új irányítója, az Átmeneti Nemzeti Tanács kérte, a nigeri kormány nem hajlandó kiadni őket.