Merkel megbüntetné a túlságosan eladósodó EU-tagokat

Vágólapra másolva!
Szankciókkal büntetné a túlságosan eladósodó európai országokat Angela Merkel német kancellár. Merkel szombat délutáni beszédében azt mondta, hogy a válságból csak a szorosabb integráció vezetheti ki Európát, és bár minden országnak el kell végeznie a házi feladatát, a görögöket sem szabad magukra hagyni.
Vágólapra másolva!

Szankciókat sürgetett az eladósodott európai uniós tagállamokkal szemben Angela Merkel német kancellár, aki egy braunschweigi konzervatív párttanácskozáson mondott beszédet, nem sokkal azelőtt, hogy Brüsszelbe utazott volna. Merkel közölte: jó lenne, ha az Európai Bíróság előtt panaszt lehetne emelni bármelyik ország ellen, amelyik tartósan megsérti az unió stabilitási és növekedési paktumát.

Szombat délutáni beszédében a kancellár arra hívta fel a figyelmet, hogy szankciók életbe léptetésére Brüsszel egyelőre nem rendelkezik a szükséges hatáskörrel. Beszélt arról is, hogy az EU-n belül mélyebb integrációra van szükség, mert csakis ez teszi lehetővé a közös valuta megszilárdítását és a versenyképesség javítását.

Angela Merkel szerint a kialakult pénzügyi válság egyik fő oka az volt, hogy számos ország - köztük Németország is - lehetőségei felett élt. Ennek véget kell vetni, az adósság-, illetve euróválság másként nem oldható meg - mondta.

A kancellár határozottan szembehelyezkedett azokkal a törekvésekkel, amelyek Görögországnak az euróövezetből történő kizárását célozzák. Úgy vélte, a kizárás nem jelenthet alternatívát. Merkel szerint a költségvetés szanálása érdekében minden országnak el kell végeznie házi feladatát, ugyanakkor a szolidaritást is elengedhetetlennek nevezte.

Merkel késő este, még a vasárnapi EU-csúcs előtt Brüsszelbe utazik, hogy találkozzon Nicolas Sarkozy francia államfővel, akivel az adósságválság megoldásáról és a német-francia ellentétek elsimításáról tárgyal. A helyzet drámaiságát jelzi, hogy berlini értesülések szerint Merkel és Sarkozy a nap folyamán több telefonbeszélgetést is folytatott egymással.