A törökök Izrael és az Egyesült Államok segítségét sem kérik a földrengés után

Vágólapra másolva!
Törökország egyelőre nem kért külföldi segítséget a több száz halálos áldozatot követelő vasárnapi földrengés miatt - közölte az ankarai külügyminisztérium egyik tisztségviselője. Izrael és az Egyesült Államok is felajánlotta segítségét. Közben 6-os erősségű utórengés volt Van város közelében. Az első, vasárnap déli földrengés halálos áldozatainak száma a legfrissebb adatok szerint legalább 264, a sebesülteké 1300.
Vágólapra másolva!

A törökországi földrengés halálos áldozatainak száma a legfrissebb adatok szerint 264. A sebesültek száma 1300. Egy isztambuli szeizmológiai intézet szakértői a helyszín sajátosságait és földrengés erősségét figyelembe véve úgy ítélték meg, hogy a természeti csapásnak összesen 500-1000 halálos áldozata is is lehet. A 75 ezer lakosú Ercisben súlyosabb a helyzet, mint Van tartományban, mert előbbiben körülbelül nyolcvan többemeletes épület összeomlott, és sokan lehetnek a romok alatt. A lakosok kétségbeesetten, kiabálva keresik hozzátartozóikat, sokan közülük részt vesznek a romok elhordásában és a túlélők felkutatásában. Sok lakos el is menekült a súlyos károkat szenvedett, áram-és vízellátás nélkül maradt városból.

Ercisben, illetve az epicentrumhoz szintén közel fekvő Van tartomány azonos nevű székhelyén a mentőalakulatok egész éjjel fáklyák fényénél, fagypont közeli hidegben kutattak a lehetséges túlélők után a romok alatt. Egy 19 éves fiú 20 órával a földrengés után mobiltelefonján hívott segítséget, így sikerült őt és három másik embert, köztük két gyermeket kimenteni egy hatemeletes épület maradványai alól. A Vörös Félhold munkatársai sátrakat, illetve tábori konyhákat és rögtönzött kórházakat állítanak fel a fedél nélkül maradtak és a sebesültek részére, akinek a hideggel is meg kell küzdeniük.

Az amerikai geológiai intézet (USGS) hajnalban 7,3-esről 7,2-esre módosította az első rengés nagyságát. Ez így is a legerősebb rengés Törökországban sok év óta. Az USGS több mint száz utórengést regisztrált. Ezek között volt egy körülbelül 6-os erősségű a főleg kurdok lakta Van város közelében. Az ország 38 tartományából 1275 mentőalakulatot riasztottak és küldtek a helyszínekre, de a hadsereg is segít a mentésben, kutatásban.

Ankara nagyon sok országtól kapott felajánlást, köztük Izraeltől is, de egyelőre egyiktől sem fogadta el - mondta a török külügyminisztérium illetékese. Korábban Ehud Barak izraeli védelmi miniszter közölte, hogy Törökország elutasította a kormánya felajánlását. Egy izraeli tévének adott nyilatkozatában hozzátette, hogy Izrael továbbra is kész segíteni, ha Ankara meggondolná magát.

A korábban egymással szövetségben lévő ország viszonya akkor romlott meg, amikor az izraeli haditengerészet megakadályozta, hogy hajók segélyt szállítsanak a Gázai övezetbe. Az akció erőszakba torkollott, és a kommandósok megöltek kilenc török állampolgárt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök újságírók előtt azt mondta: "Szomszédoktól elvárható, hogy így viszonyuljanak egymáshoz". Simon Peresz államfő telefonon felhívta Abdullah Gül török elnököt, és szintén felajánlotta a segítséget Peresz hivatala szerint.

Barack Obama amerikai elnök részvétét nyilvánította a földrengés áldozatainak, és szintén felajánlotta az Egyesült Államok segítségét. A Baptista Szeretetszolgálat RESCUE 24 mentőcsapata 45 másik nemzetközi csapathoz hasonlóan készenlétbe helyezte 12 fős kutató-mentő csapatát, hogy ha Törökország nemzetközi segítséget kér, a térségbe utazzon.

Forrás: AFP/Mustafa Ozer
További képekért kattintson a fotóra!

A TRT televízió jelentése szerint Van város börtönéből ki tudott szökni 150 rab, mert leomlott a börtön egyik fala. Egy börtöntisztviselő viszont úgy nyilatkozott, hogy sokkal kevesebb rab szökött el, és azok közül is több visszatért már a büntetés-végrehajtási intézetbe.