Elhagyta Szíriát az amerikai nagykövet

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövete elhagyta Szíriát a diplomáciai képviselet elleni ismételt támadásokra hivatkozva. Aszad elnök hívei csütörtökön tojással dobálták meg Robert Fordot, amikor egy szíriai ellenzéki vezetővel találkozott.
Vágólapra másolva!

Biztonsági okora hivatkozva elhagyta Szíriát az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövete, miután az utóbbi időben megszaporodtak a nagykövetség épülete elleni támadások, melyek mögött az elnök áll - írja a Reuters hírügynökség diplomaták közlésére hivatkozva.

Robert Ford a hétvégén hagyta el az országot több olyan incidens után, melyekben bár halálos áldozatok ugyan nem, de egyéb fizikai sérülések keletkeztek. A téma érzékenysége miatt neve elhallgatását kérő diplomata beszámolója szerint az utóbbi időben több uszító cikk is megjelent Ford ellen az állami médiában.

Ford azzal bőszítette fel a szíriai hatalmat, hogy kapcsolatba lépett az országban alulról szerveződő mozgalommal, mely a 41 éve uralkodó Aszad-család távozását követeli. A nagykövet a távozásával az ellen is tiltakozik, hogy a szíriai hatóságok korlátozták a mozgásszabadságát.

A szíriai hatalomhoz hű erők az utóbbi hónapokban többször is támadást intéztek az amerikai nagykövetség épülete, valamint gépkocsikonvoja ellen. Legutóbb csütörtökön dobálták meg tojással a nagykövetet, amikor egy damaszkuszi mecsetbe igyekezett, ahol előzőleg az Aszad-rezsim ellen tiltakozó tüntetők gyűltek össze.

Az al-Baasz című damaszkuszi kormánylap vasárnap óva intette Robert Ford amerikai nagykövetet attól, hogy beavatkozzon az arab ország (bel)ügyeibe, ha nem akarja, hogy újabb "záptojásos támadások" érjék.