Nagy halom szennyessel érkezik mindenki az eurózóna megmentésére

Vágólapra másolva!
Ellentétes érdekekkel és súlyos egyéni problémákkal érkeznek az EU vezetői arra a szerdai brüsszeli csúcstalálkozóra, ahol az európai adósságválság megfékezéséről kell dönteniük. Abban mindenki egyetért, hogy kezdeniük kell valamit a csőd felé tartó Görögországgal, de az, hogy a válság terjedését kinek a pénzén akadályozzák meg, már komoly konfliktusokat szül. A végső alkut rogyadozó kormányok, fenyegető hitelminősítők és eurószkeptikus lázongók is nehezítik.
Vágólapra másolva!

Európa nagy döntések előtt áll, és el kell döntenie, miként lehet meggátolni a csőd továbbterjedését más országokra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében. Az európai uniós országok vezetői szerdán ülnek össze újra Brüsszelben, hogy kitalálják, mit kezdjenek a Görögországból továbbgyűrűző válsággal, amely az európai bankrendszert és az eurózóna stabilitását fenyegeti.

"Az EU lassú és körülményes, ezért arra, hogy Európában megoldják az életünket, nem várhatunk" - mondta Orbán, hozzátéve: a magyaroknak inkább az eurózónától való függetlenségüket kell növelni, és el kell rugaszkodniuk a válságövezettől.

Nem Magyarország az egyetlen azonban, amelynek nem tetszik az európai válságkezelés menete, és a 17 tagú eurózónán belül is egymásnak feszülnek az országok. Összegyűjtöttük, ki milyen teherrel megy szerdán Brüsszelbe, és kit hogyan próbálnak mégis rávenni Európa megmentésére.

Németország - ahol fellázadt a kormánypárt is

Angela Merkel német kancellár idei újévi beszédében arról győzködte a németeket, hogy az euró megmentése nem csupán pénzügyi kérdés, az ügy összeforr Németország jólétével, és ez jelenti a békés, szabad és egységes Európa alapját. Mivel Németország az eurózóna vezető gazdasági hatalma, igyekszik mindent megtenni, hogy az övezetet megóvja az összeomlástól. A németek ugyanakkor nem akarják egymaguk állni a számlát, és elvárják, hogy a többi ország is aktívan hozzájáruljon a csőd szélére jutott országok megmentéséhez és az európai bankok körüli védőfal felállításához.

Forrás: AFP/Eric Feferberg
Merkel és Sarkozy

Ahhoz viszont, hogy Merkel keresztülvigye tervét Európában, előbb saját országát is meg kell győznie arról, hogy a német adófizetők pénzét más országok bankjainak megmentésére szánják. A német alkotmánybíróság előírta ugyanis, hogy az olyan nagy kiadással járó döntésekről, mint a mentőcsomag, a német parlamentnek is szavaznia kelljen. Merkelnek tehát szerda délelőtt a brüsszeli csúcs előtt Berlinben, a Bundestagban kell szembenéznie a kétkedőkkel: márpedig a hírek szerint még saját pártjában is több mint egy tucat képviselő tervezi, hogy megpróbálja elkaszálni a tervet, és nemmel szavaz egy újabb, részleteiben még nem is ismert mentőcsomagra.

Franciaország - három oldalról satuba fogva

Bár az Európai Bizottság által a nyáron elvégzett úgynevezett stresszteszt azt mutatta, hogy a francia bankok nincsenek a veszélyben, az általuk korábban felvásárolt rengeteg görög államkötvény miatt most éppen ezek vannak a legnagyobb bajban. Nicolas Sarkozy elnök ezért kényszerhelyzetbe került, mivel ha nem sikerül a németekkel egyetértésben megfelelő mentőcsomagot kialkudnia a bankjainak, az a francia pénzügyi rendszer összeomlásához vezethet.

Másrészről viszont a gazdaság lassulása és a költségvetési hiány is szorongatja Sarkozyt, akinek valószínűleg újabb megszorításokat kell majd bevezetnie, hogy a bankok védelmére fordított pénz miatt ne szálljon el teljesen a költségvetés. Franciaország jelenleg a legjobb, AAA-s hitelkockázati besorolását próbálja megvédeni, amelynek leminősítését a romló kilátások és növekvő kiadások miatt már megpendítették a nemzetközi hitelminősítők. Ha azonban megszorít, a népszerűsége mélypontján lévő Sarkozy az utolsó esélyét is elveszíti, hogy a jövő évi elnökválasztáson újra versenyben legyen a győzelemért: így érdeke, hogy minél kisebb saját költséggel, minél nagyobb közös felelősségvállalással jöjjön létre a francia bankokat megvédő mentőöv.

Nagy-Britannia - ahol már az EU-ból való kilépést pedzegetik

David Cameron brit miniszterelnök különleges helyzetben van az európai nagyok között, mivel Nagy-Britannia nem tagja az eurózónának, és így az euró összeomlása csak közvetve érintené. Az a hatás sem lenne ugyanakkor elhanyagolható, és ezt Cameron meg is értette: a brit parlamentben nemrég arról beszélt, hogy az eurózóna megoldása a világ gazdasági stabilitásának kulcsa, és több millió munkahelyre lesz kihatással az Egyesült Királyságban is. A briteknek ugyanakkor komoly érdekellentétük is van az eurózóna államaival, mivel azok hajlanak arra, hogy a nem eurót használó országok nélkül hozzák meg a végső döntéseket.

Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen
David Cameron ellen is lázadoznak

Az európai bankoknak biztosított mentőöv egyik feltételeként az eurózóna néhány tagja nagyobb pénzügyi és gazdasági integrációt szeretne elérni az EU-n belül, és ezt Cameron szóvá is tette: "Mindez elengedhetetlen, de nem szabad megvalósítani a brit nemzeti érdekekkel szemben" - mondta a brit kormányfő. Cameron akadékoskodását azonban Nicolas Sarkozy francia elnök keményen utasította vissza, amikor vasárnap közölte vele: "Elegünk van belőle, hogy kritizál minket, és meg akarja mondani, hogy mit tegyünk. Elhalasztott egy jó lehetőséget, hogy befogja a száját."

Pedig Cameron szintén megküzd azért, hogy Nagy-Britanniát az EU érdekei mellett tartsa, hiszen odahaza fölötte is összecsapnak a hullámok. Cameron pártjában valóságos lázadó csoport is kialakult, amely népszavazást kezdeményezett arról, hogy Nagy-Britannia szakadjon el az EU-tól. Szerintük ugyanis az euró védelme minden logikának ellentmond, és a kormánynak inkább távol kéne tartania magát az adósságot generáló és munkahelyeket elveszejtő Brüsszeli gépezettől.

Olaszország - ahol bukhat a kormány a válság miatt

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az elmúlt napokban felháborodott vádaskodásba kezdett, miután a vasárnapi válságcsúcs után Merkel és Sarkozy gyakorlatilag kinevette az erőfeszítéseit. A két politikust arról kérdezték, hogy szerintük Olaszország képes lesz-e meghozni a válságkezeléshez szükséges reformokat, amelyekkel felgyorsíthatja a csigalassú olasz gazdasági növekedést. Merkel és Sarkozy egymásra pillantott, és gúnyos mosolyuk az esetet kommentáló újságírók szerint mindent elárult arról, hogy mit gondolnak.

Forrás: AFP/Andreas Solaro
Berlusconinak főhet a feje

Berlusconi hétfőn rendkívüli kormányülést tartott a szükséges reformokról, de koalíciós partnerével nem tudott megegyezni a nyugdíjkorhatár emeléséről és a gazdasági élénkítő csomagról sem. Az Economist és más lapok már azon spekulálnak, hogy a helyzet Berlusconi kormányának rövid távú bukását hozza napokon belül. Az olasz miniszterelnöknek azonban még van ereje mások megleckéztetésére: legutóbb azt közölte az európai vezetőkkel, hogy "senki nincs abban a helyzetben, hogy a partnereinek leckéket adjon". Berlusconi szerint ha valakinek gondja van a bankszektorával, az nem Olaszország, hanem, Franciaország és Németország.

Spanyolország - ahol a kormányfő már vissza se térne

A nemzetközi hitelminősítők szerint Olaszország mellett Spanyolország van a legjobban kitéve a görög adósságválság továbbterjedésének: az ország adósságbesorolását legutóbb október közepén rontotta le a Standard & Poor's hitelminősítő AA- szintre. Madrid ugyan a rá nehezedő nyomás egy részét oldani tudta a bevezetett megszorító intézkedésekkel, de a mostani leminősítés tovább rontja a helyzetét.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou
Zapatero hamarosan kiszáll a játékból

A kormányzó szocialistáknak ebben a kínos helyzetben kell megmérkőzniük a novemberi választásokon, ahol az előrejelzések szerint minden bizonnyal veszteni fognak, és ezzel átadják az ország és Európa megmentésének terhét a jelenlegi ellenzéknek. Zapatero nem bízta a véletlenre a dolgot: ő nem is indul újra a miniszterelnöki székért, nem vállal harmadik kormányfői terminust még akkor sem, ha pártja csodával határos módon megnyerné a választásokat.