Az adóemelés miatt törtek ki zavargások Kínában

Vágólapra másolva!
Több száz, az adóemelések miatt tüntető vállalkozó csapott össze a rohamrendőrökkel egy kelet-kínai városban.
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalmat vezettek be egy kelet-kínai városban, miután több kisvállalkozó és munkás az adók ellen tüntetett. A helyi média és szemtanúk beszámolója szerint a tüntetők a rendőrökre támadtak, autókat borítottak fel. A tiltakozáson csaknem hatszázan vettek részt kínai lapok szerint, a helyiek viszont nagyobbra becsülik a demonstrálók számát. Az egyik kínai mikroblogon több fotó is megjelent égő autókról és tüntetőkről véres ruhában, a képek forrását azonban nem lehet ellenőrizni. Nincs megbízható információ arról sem, hogy a zavargásoknak vannak-e halálos áldozatai vagy súlyos sérültjei.

A tüntetéseket a helyi ruházati vállalkozások képviselői kezdték, akik elégedetlenek voltak az adóemeléssel. Egyikük nem fizette be az adót, és több barátjával a helyi adóbeszedőre támadt. Az ő vitájuk duzzadt tüntetéssé, majd fajult zavargássá.

Kínában évente több ezer vita fordult át zavargásba - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. A kisebb magánvállalkozások elégedetlenségét a Wall Street Journal című lap azzal magyarázza, hogy a kormány az ellenük irányuló megszorításokkal próbálja meg fékezni a gazdasági növekedést az infláció lassítása érdekében. Az intézkedések között szerepel például a kisebb cégek hitelfelvételi lehetőségeinek a szűkítése, ami miatt azonban a kormánynak újabb segítséget kell nyújtania a kis- és középvállalkozásoknak - írja a Wall Street Journal.