Az arab átalakulásért küzdőket díjaz az Európai Parlament

Vágólapra másolva!
Az "arab tavaszként" emlegetett demokratikus folyamat öt képviselője nyerte el idén az Európai Parlament (EP) Andrej Szaharovról elnevezett gondolatszabadság-díját.
Vágólapra másolva!

Jerzy Buzek, az EP elnöke a testület december 14-i strasbourgi plenáris ülésén adja át a 2011-es kitüntetést az egyiptomi Aszmaa Mahfúznak, a líbiai Ahmed ez-Zubair Ahmed esz-Szenúszinak, a szíriai Razan Zejtunnak és Ali Farzatnak, valamint a tunéziai Mohamed Buazizinek, a szabadságért és az emberi jogokért való bátor kiállás elismeréseként - közölték csütörtökön Brüsszelben. Az öt főt - ritka pártközi egységet mutatva - közösen jelölte a Szaharov-díjra az EP néppárti, a szociáldemokrata, a liberális, valamint a zöldpárti frakciója.

Aszmaa Mahfúz 2008-ban csatlakozott az egyiptomi ellenzéki ifjúsági mozgalomhoz. A fiatal nő a Youtube-on közzétett videókkal, a Facebook és a Twitter közösségi portálon egyaránt hatásosan ösztönzött a kairói Tahrir téri tüntetéseken való részvételre. Egy időre őrizetbe is vették a hatóságok.

Ahmed ez-Zubair Ahmed esz-Szenúszi 31 évet töltött börtönben, Moammer Kadhafi elleni puccskísérletben való részvétel miatt. Tagja a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak.

Razan Zejtun emberi jogi kérdésekkel foglalkozó ügyvédnő. Ő hozta létre a Szíriai Emberi Jogi Információs Kapcsolat nevű webes bloghelyet, amely beszámol az országban történő atrocitásokról. A hatóságok azzal vádolják, hogy "külföldi ügynök", férjét és öccsét letartóztatták, ő maga jelenleg rejtőzködik.

Ali Farzat politikai karikaturista, Bassár el-Aszad szíriai elnök ismert bírálója. Idén augusztusban a biztonsági erők tagjai súlyosan bántalmazták, eltörték mindkét karját, rajzait elkobozták.

Mohamed Buazizi nyilvánosan meggyújtotta magát, tiltakozásul Ben Ali korábbi tunéziai elnök megalázó rezsimje ellen. Tettének visszhangja jelentős mértékben járult hozzá a népharag kibontakozásához, a rezsim tömegtiltakozások révén történt megbuktatásához, valamint az egyiptomi és a líbiai tiltakozások kirobbanásához is.