Az ENSZ hivatalosan lezárta a líbiai beavatkozást

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön hatályon kívül helyezte a NATO-nak hét hónapja adott felhatalmazását arra, hogy katonai műveleteket hajtson végre Líbiában. Az új líbiai vezetés közben vizsgálatot és adott esetben felelősségre vonást ígér Kadhafi halála ügyében.
Vágólapra másolva!

Ellenszavazat nélkül fogadta el az ENSZ Biztonsági Tanácsa azt a határozatot, amely véget vet a NATO katonai szerepvállalásának Líbiában. Történt mindez dacára annak, hogy a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője korábban azt kérte, legalább az év végéig maradjanak a NATO katonái az országban.

Mindeközben az új líbiai hatóságok azt hangoztatják, hogy ki akarják deríteni Moammer Kadhafi halálának a körülményeit, sőt, egy csütörtöki nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy a tetteseket megbüntetik.

"A vizsgálatot már megindítottuk... a halálért felelős személyeket bíróság elé állítjuk, bárkik legyenek is" - jelentette ki Abdel-Hafiz Goga, az Átmeneti Nemzeti Tanács alelnöke. Az új hatóságok az eseményeknek azt a változatát sulykolják, hogy az ország megbuktatott vezetője kereszttűzben vesztette életét, miután elfogták, de több forrás is azt állítja, hogy igazából végeztek vele.

A líbiai rendszer bukásához vezető folyamatról, illetve Moammer Kadhafi haláláról itt olvashat.