Megkezdődött az egyiptomi-izraeli fogolycsere

Vágólapra másolva!
Az izraeli titkosszolgálatnak kémkedett az egyiptomi hatóságok szerint az a fiatal, akit csütörtökön engednek szabadon egy fogolycseréről szóló megállapodás értelmében. Az Izraellel kötött egyezség nyomán 25 egyiptomi rab térhet haza izraeli börtönökből. A férfi az esti órákban érkezhet a tel-avivi repülőtérre.
Vágólapra másolva!

Kora délután az egyiptomi-izraeli határra vitte egy autóbusz az Egyiptomban kémkedés vádjával fogva tartott Ilan Grapel izraeli-amerikai állampolgárt, hogy kicseréljék 25 egyiptomi állampolgárra, akik eddig izraeli fogságban voltak. Az egyik dél-izraeli börtönből kiengedett egyiptomiakat is busszal szállították a két ország határán lévő egyiptomi Taba üdülőhelyre, ahova Grapel is érkezett - jelentette az egyiptomi állami televízió. Az izraeli média úgy tudja, hogy a 27 éves izraeli férfi a tervek szerint késő délután érkezik Tel-Avivba.

A 25 egyiptomi többségét csempészetben találták vétkesnek, hárman közülük még nem érték el a nagykorúságot.

Az egyiptomi kormány azzal vádolja Grapelt, hogy a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök elleni tüntetések idején az izraeli kormánynak kémkedett, valamint hogy a Moszad megbízásából megpróbált viszályt szítani Kairóban. Az izraeli kormány és Grapel családja azonban azt mondja, hogy egy segélyszervezetnek dolgozott Kairóban, és meg sem próbálta eltitkolni, hogy az izraeli hadseregben szolgált a 2006-os libanoni háború alatt.

Az egyezség alig egy héttel az után jött létre, hogy Izrael megkezdte több mint ezer palesztin fogoly szabadon bocsátását, cserébe a Hamasz radikális palesztin szervezet által 2006 óta fogva tartott Gilad Salitért. A mostani fogolycsere-egyezmény azt jelzi, hogy a két ország közti feszültség némileg enyhült.