Egy tonnát nyom a világ legnagyobb aranypénze

Vágólapra másolva!
II. Erzsébet ausztráliai látogatásának idejére időzítette a perth-i pénzverde a világ legnagyobb és legsúlyosabb aranypénzének a bemutatását. A 99,99 százalékos tisztaságú aranyból készült pénz súlya egy tonna, átmérője pedig nyolcvan centiméter.
Vágólapra másolva!

Elkészült a világ legnagyobb és legsúlyosabb aranypénze Ausztráliában. A perth-i pénzverde szerdán mutatta be az egyik oldalán az ország címerállatát, a vörös kengurut, a másik oldalán pedig II. Erzsébet angol királynőnek, Ausztrália hivatalos államfőjének arcképét ábrázoló érmét. Az eseményt az uralkodó ausztráliai látogatásának idejére időzítették.

A pénz 99,99 százalékos tisztaságú aranyból készült, súlya egy tonna, átmérője nyolcvan, vastagsága tizenkét centiméter. Névértéke egymillió ausztrál dollár (228 millió forint), de a benne lévő nemesfém piaci értéke meghaladja az 55 millió dollárt (12 milliárd forintot). "A hatalmas aranyérem tízszer nagyobb, mint a világ második legnagyobbjának számító érme" - mondta büszkén Ron Currie, a pénzverde marketingfőnöke. A világ korábbi legnagyobb aranypénzét a kanadai pénzverde állította elő.