Lázadó vőlegényekre vágynak a líbiai lányok

Vágólapra másolva!
A líbiai lázadók nem csak a győzelmet, de azt is ünneplik, hogy végre felfigyeltek rájuk a lányok. A Moammer Kadhafi uralma alatt állástalan lézengő, semmirekellőnek tekintett fiatalok forradalmárként sokat nőttek a helyi lányok szemében. Eközben Kadhafi sofőrje is beszámolt utolsó, bujdosásban töltött napjaikról.
Vágólapra másolva!

Egy hete egy egész ország ünnepelte Líbiában Moammer Kadhafi egykori vezér halálhírét, de sok fiatal lázadó nem csak a győzelemnek örülhetett, hanem annak is, hogy végre felfigyeltek rájuk a lányok. A Foreign Policy amerikai magazin riportja szerint egyfajta szexuális forradalom is zajlik Líbiában, aminek jelei a telefonszámot cserélő fiatal lány és fiú ritka, de eddig elképzelhetetlen látványa.

A lap szerint a líbiai fiatal férfiak többsége hiába álmodozott Kadhafi idején arról, hogy megházasodik és családot alapít. Munkalehetőség hiányában, kereset nélkül, pénztelenként ugyanis ezt nem engedhették meg maguknak - Líbiában hagyományosan jelentős költséggel jár egy menyegző, az amerikai lap ezt 10 ezer dollárnak (kétmillió forint) megfelelő összegnek becsülte. Ennyibe kerül a több napig tartó ünneplés és a drága hozomány.

Rengeteg fiatal lány és fiú maradt hajadon és agglegény, de nem azért, mert annyira megérintette őket a szinglilét, hanem mert nem volt anyagi lehetőségük a házasságra. A nem csak pénztelen, de a szigorú hagyományok miatt magányos fiatalok boldogtalansága feltehetően jelentős szerepet játszott a forradalmi eseményekben is. A felkelés azonban sok mindent megváltoztatott. A korábban munkanélküliként lézengő fiatal férfiakra rá se hederítő lányok most rajonganak a szabadságharcosokért, és terjednek az olyan vicces sms-ek, mint a "Hagyjuk az orvosokat és a mérnököket: lázadókhoz akarunk feleségül menni", vagy "Lázadót keresel férjnek? Nyomd meg az M-et egy miszrátai vagy a B-t egy bengázi vőlegényért..."

A lapnak egy augusztusi estét elevenített fel egy fiatal nő, Khalil. Naplementekor a szomszéd és rokon nőkkel közösen élelmet vittek a ramadán miatt böjtölő lázadóknak a fegyverropogás közepette. A lányok énekelve igyekeztek igyekeztek lelket önteni a számukra ismeretlen harcosokba , akik könnyezve fogadták el az ételt.

"Előtte volt köztünk egy határ... A forradalom óta azonban van önbizalmam ahhoz, hogy odamenjek hozzájuk, és megköszönjem, ami nekik is önbizalmat ad. És tudjuk, hogy ebben nekünk is volt szerepünk, és ők is tudják" - idézte a lap.

Kadhafi sofőrje

Zavarodottan nézte szülővárosa, Szirt romjait, miközben elszabadult körülötte a pokol - így látta utoljára Moammer Kadhafit személyi sofőrje, Huneis Naszr, aki 30 éven keresztül fuvarozta a líbiai vezetőt.

"Mindenütt robbanások voltak. A felkelők már jöttek értünk. Nem volt ijedt, de úgy tűnt, nem tudja, mihez kezdjen. Soha nem láttam még ilyennek" - idézte a sofőrt a Guardian brit lap internetes kiadása. Percekkel később lerohanták őket a lázadók. A sofőr felemelt kézzel várta őket, puskatussal ütötték le, főnökét pedig kirángatták az esővíz-elvezető csőből. A sofőr utoljára még annyit látott főnökéből, hogy lerohanják a felkelők. Utána ütések záporoztak rá is.

Egy héttel Kadhafi halála után úgy tűnik, csak ketten maradtak életben a vezér régi gárdájából, a sofőrön kívül Manszúr Dhao, a vezér biztonsági főnöke. "Ha bárki életben maradt is a belső személyzet közül, nem tudom, hol lehetnek, vagy mi történt velük" - mondta a Szirt elleni ostromban bal fülére megsüketült sofőr, akit jelenleg egy ideiglenes cellában tartanak fogva egy miszrátai laktanyában.

"Furcsa volt. Mindig megállt, és nyugat fele kémlelt. Nem láttam benne félelmet" - jellemezte Kadhafi viselkedését az ostrom utolsó napjaiban. A főnökéhez végsőkig hű - ugyanahhoz a törzshöz tartozó - sofőr szerint úgy tűnt, a líbiai vezető nem fogta fel teljesen, mi történik körülötte.

Líbiában egy hete kapták el Kadhafit a rezsimet megdöntő lázadók. Az egykor félt vezető élve került a lázadók kezére, de elfogása után nem sokkal megölték. Holttestét több napra közszemlére tették egy miszrátai hűtőházban, majd kedden a hajnali órákban eltemették a sivatagban. A szertartásra a sofőrt is elvitték.