Vágólapra másolva!
Bangkok 19 negyedében rendelték el a hatóságok a lakosság evakuálását, miután a thaiföldi főváros északi negyedei nagyrészt víz alatt állnak. Az ár tetőzését helyi idő szerint szombat estére várják. Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszereket.
Vágólapra másolva!

Menekülnek az emberek Thaiföld fővárosából, miután a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a megáradt folyók napokon belül elárasztják a kilencmilliós Bangkokot. A főváros utcáin csütörtökön forgalmi dugók alakultak ki, tízezrek árasztották el a busz- és vasúti pályaudvarokat. Hírügynökségek helyszíni beszámolóikban úgy jellemzik a helyzetet, hogy Bangkok "lassan, de biztosan" víz alá kerül. A főváros északi negyedei már jórészt vízben állnak.

A hatóságok 19 városnegyedben rendelték el a lakosság kötelező evakuálását. Az ár tetőzését helyi idő szerint szombat estére várják, amikor a Csaophraja folyó vízszintje eléri a 2,65 métert, vagyis elméletileg 15 centiméterrel haladja meg a fővárosi védőgátak magasságát. Habár a folyó rövid ideig tetőzik majd, minden bizonnyal átszakítja a töltéseket és zsilipeket, és elárasztja a város nagy részét.

Porciózzák az élelmiszert a fővárosban. A Reuters hírügynökség szerint több üzlet is élelmiszeradagokat enged csak vásárolni a nyugtalan embereknek, akik elkezdtek készleteket felhalmozni. A Bangkok központjában lévő hipermarketben például egy csomag rizs és egy doboz tojás a fejadag, és már a WC-papírt is porciózzák.

A hírügynökség szerint a palackos ásványvíz a drágább márkájúakat leszámítva már elfogyott az üzletben, miközben a város egyes részeiben szennyezetté vált a csapvíz. A hatóságok szerint az árvíz beszivárgott a csatornarendszerbe, ezt jelenleg vegyszerekkel tisztítják. A július óta tartó áradások eddig 373 ember halálát okozták Thaiföldön, a sérültek száma 700 ezer fölött van. A hatóságok munkaszünetet rendeltek el október 27. és 31. között azért, hogy az emberek el tudják hagyni az árvíz által sújtott fővárost.

Jinglak Sinavatra, a délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke a BBC szerint arra a figyelmeztette a lakosságot, hogy a város sebezhető az áradással szemben, az utcákat pedig akár másfél méteres víz is elöntheti. A város nagy része azonban egyelőre nincs víz alatt, a város repülőterére költöztetett menekülteket azonban újra költöztetni kellett, ugyanis a kifutópályákat is elérte a víz. A miniszterelnök szerint az áradás akár egy hónapon keresztül is tarthat, de a helyzet a fővárosban nem lesz olyan súlyos, mint az ország más részein.