Kapcsolatba léptek Kadhafi fiával a nemzetközi ügyészek

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Büntetőbíróság pénteki közleménye szerint a múlt héten megölt volt líbiai vezető fiának felajánlották, hogy ha feladja magát, mindaddig ártatlannak tekintik, amíg a vádak ellenkezője nem bizonyosodik be.
Vágólapra másolva!

Luis Moreno-Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze közvetítők útján lépett kapcsolatba a múlt héten megölt Moammer Kadhafi volt líbiai vezető fiával - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. Kadhafi fia, Szeif al-Iszlám ellen emberiség elleni bűntettek elkövetésének gyanújával nemzetközi körözés van érvényben.

A főügyész irodája szerint közölték Szeif al-Iszlámmal, hogy ha feladja magát, mindaddig ártatlannak tekintik, míg a vádak ellenkezője nem bizonyosodik be.

Forrás: AFP
Korábbi kép Kadhafi lehetséges utódjáról, Szeif al-Iszlámról

Szeif al-Iszlám, akit Kadhafi lehetséges utódjaként tartottak számon, hónapok óta bujkál. A legutóbbi jelentések szerint egy Niger felé tartó konvojban látták, a Kadhafihoz hű erőkkel menekült - írja a BBC.

A Nemzetközi Büntetőbíróság azonban ezt nem erősítette meg, és azt állítja, nem tudja hol van Szeif al-Iszlám. Pénteki közleményében a nemzetközi főügyész azt írta, hogy "informális csatornákon" keresztül úgy tudják, hogy zsoldosok ajánlották fel Szeif al-Iszlámnak, hogy egy olyan országba szállítják, amely nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróság alapokmányát, tehát nincs kiadatási kötelezettsége.

A közlemény szerint az ügyészek azt vizsgálják, hogyan lehetne egy olyan országban letartóztatni Kadhafi fiát, amelynek van nemzetközi egyezménye. A BBC meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Szeif al-Iszlám utolsó állomása Zimbabwe lehet, ugyanis az afrikai ország elnöke, Robert Mugabe régi szövetségese volt Kadhafinak.

Arról, hogy hogyan halt meg a Líbiát negyven éven át vezető Moammer Kadhafi, itt olvashat bővebben.