Szombaton elkészült az isztriai autópálya utolsó szakasza

Vágólapra másolva!
A félsziget sztrádahálózatának kiépítése összesen 326 millió euróba került. Az autópályán Ausztria két óra alatt érthető el Horvátországból, Olaszország és Szlovénia pedig 30-40 percen belül. 
Vágólapra másolva!

Teljessé vált a kétszer kétsávos autópálya-hálózat az Isztriai-félszigeten, miután szombaton átadták az eddig még hiányzó, 18 kilométeres szakaszt - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Az A8-as, más néven ipszilonnak nevezett sztráda kanfanari elágazójától Rogoviciig tartó szakaszát 72 millió euróért építették meg. A Pula és Umag közötti szakasszal együtt az elmúlt években a félszigeten összesen 100 kilométer kétszer kétsávos autópályát építettek ki, amely a sztráda két végpontján még 10 kilométeres bekötőúttal is kiegészül.

Az összesen 326 millió eurós beruházással elkészült teljes úthálózat szombati avatóján Jadranka Kosor miniszterelnök azt mondta: Isztria egészének gazdasági fejlődésére nézve nagy jelentőségű a beruházás. Hozzátette, hogy az állam ebben az évben mintegy 4 milliárd kunát (körülbelül 160 milliárd forintot) fordított utak és autópályák építésére.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a Horvátországba utazó turisták 90 százaléka autóval érkezik, ezért is fontosak az infrastrukturális beruházások. Ivan Jakovcic, Isztria megye vezetője ehhez hozzátette, hogy a helyiek életminőségét és a turizmus versenyképességét is növeli a sztráda, amelynek jóvoltából két óra alatt elérhető Ausztria, 40 perc alatt Olaszország és fél óra alatt Szlovénia.