Egy képviselő meggyilkolása miatt is nyomoznak Julija Timosenko ellen

Vágólapra másolva!
Az ukrán főügyészhelyettes szerint Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök bűnrészes lehetett egy parlamenti képviselő 1996-os meggyilkolásában. A képviselővel bérgyilkos végzett, de az ügyészség szerint a gyilkosságot a két volt kormányfő, Pavlo Lazarenko és Julija Timosenko számlájáról fizették ki.
Vágólapra másolva!

"Birtokunkban van egy tanúvallomás leirata. A vallomástevőt tanúként hallgatták ki az Egyesült Államokban Pavlo Lazarenko ügyében. Közvetve azt állította, hogy Jevhen Scserban gyilkosát Lazarenko és Timosenko számlájáról fizették ki" - idézte az ukrán főügyészhelyettest internetes oldalán a Reuters nemzetközi hírügynökség. Az ukrán főügyészség helyettese szerint a vallomás bizonyíték arra, hogy Timosenko bűnrészes Jevhen Scserban parlamenti képviselő meggyilkolásában.

A képviselővel 1996-ban bérgyilkos végzett egy repülőtéren. A gyilkosság idején Pavlo Lazarenko volt az ukrán miniszterelnök, ő jelenleg egy amerikai börtönben ül csalásért és pénzmosásért.

Timosenko szóvivője abszurdnak nevezte a vádat. "A kormány túlment minden határon abban a törekvésében, hogy megszabaduljon politikai ellenfeleitől" - jelentette ki.

Timosenko abban a perben, amelyben október közepén első fokon hét év börtönre ítélték hivatali visszaélésért, az orosz-ukrán gázszállítási szerződések 2009-es megkötése miatt, végig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Politikai vetélytársát, Viktor Janukovics elnököt vádolta azzal, hogy így akarja őt eltávolítani a politikai színtérről a jövő évi választások előtt.

A "gázügyön" kívül a tavaly februári elnökválasztás óta több más ügyben is folyik nyomozás Timosenko ellen. Az egyik ügyben a kiotói kvótákból származó bevételek nem rendeltetésszerű felhasználásával és kormánygaranciával vásárolt mentőautók politikai kampánycélra való felhasználásával vádolják. Egy másik eljárás azzal a váddal indult ellene, hogy Lazarenkóval összejátszva, 15 évvel ezelőtt az ukrán költségvetésre terhelte az EESZU magáncégnek az orosz védelmi minisztériummal szemben fennálló 400 millió dolláros adósságát.