Hétfő délig biztosan nem szállnak fel a Qantas gépei

Vágólapra másolva!
Teljesen megbénult Ausztrália légiközlekedése, és a hétfőig biztosan nem változik. A Qantas nemzeti légitársaság ugyanis a szakszervezetekkel folytatott vitája miatt szombaton minden járatát törölte.
Vágólapra másolva!

A Qantas Airways Ltd. ausztrál légitársaság gépei legalább hétfőig nem szállnak fel, miközben a hatóságok keresik a megoldást a szakszervezetek és a munkáltató közötti vita megoldására. "A Qantas flottája a földön marad legalább hétfő délig (helyi idő szerint, azaz GMT 01:00 óráig). A délutáni járatokról holnap (hétfőn) hozunk döntést" - közölte a Qantas Twitter-bejegyzésben.

Az ausztrál nemzeti légitársaság szombaton jelentette be sokkoló hatású döntését, hogy kizárja a munkavégzésből a szakszervezeti tagokat és határozatlan időre törli minden járatát. A döntés gyakorlatilag megbénította az ország légiközlekedését és alternatív megoldások keresésére kényszerítette a repülőtereken ragadt utasokat.

Az utasok sorsa most a Fair Work Australia, vagyis a munkaügyi bíróság kezében van, amely vasárnap hívta össze háromtagú bizottsága éjszakai órákba elhúzódó rendkívüli ülését. A bizottság elméletileg 120 napos időtartamra sztrájktilalmat rendelhet el, ami lehetővé tenné a tárgyalások felvételét a felek között, illetve a akár viták végleges beszüntetését is elrendelheti, ami viszont lehetővé tenné a Qantasnak járatai elindítását.

A pilótákat, a csomagkezelőket és a repülőgép-szerelőket képviselő szakszervezetek az alkalmazottak fizetését érintő és mintegy ezer elbocsátással járó átszervezési tervek, illetve két ázsiai térségre összpontosító érdekeltség létesítése miatt már hetek óta sztrájkokkal kényszerítették a járatok számának csökkentésére és a menetrend átütemezésére a légitársaságot.