A zsilipek megnyitását követelik az áradás sújtotta Bangkok külvárosaiban

Vágólapra másolva!
Teljesen elöntötte Bangkok külvárosát a víz, de a város központját egyelőre nem érte el az áradás a központot védő zsiliprendszer miatt. A külvárosok lakói kinyittatnák a zsilipeket, hogy csökkenjen az otthonaikat elöntő víz mennyisége, és azzal vádolják a város vezetőit, hogy feláldozzák őket.
Vágólapra másolva!

Az árvíz sújtotta Bangkok peremvárosainak feldühödött lakosai a gátzsilipek megnyitását próbálták meg elérni kedden, hogy ezzel segítsék az otthonaikat elöntő hatalmas mennyiségű víz gyors elvezetését.

A bangkoki hatóságok viszont arra figyelmeztettek, hogy ebben az esetben a főváros központját is elöntheti a víz, és közölték, az első számú cél most már az, hogy a főváros központját megkíméljék az áradástól. A zsilipeket a hadsereg és a rendőrség őrzi. Hétfőn emberek százai követelték a lehető leggyorsabb vízelvezetést, azzal vádolva a hatóságokat, hogy feláldozzák őket. Szukhumbhand Paribatra, Bangkok kormányzója azonban közölte, hogy határozottan szembe kell szállnia a kisebbség követeléseivel a többség érdekében.

Az idei, a szokásosnál jóval kiadósabb monszunesőzések miatt megáradtak a folyók, és így hatalmas vízmennyiség indult meg Bangkok felé sarat és szennyező anyagokat szállítva magával. A kormány nem tud minden rászorultat megfelelően védeni. Egyes külvárosi részeken élelemhiány van, betegségek ütötték fel a fejüket. A hivatalos adatok szerint a regisztrált halálesetek száma 384, és még két személyt eltűntnek nyilvánítottak.

A főváros önkormányzatának egyik szóvivője szerint egyszerűen lehetetlen mindenki segítségére sietni. A hatóságok nem rendelkeznek elég járművel ahhoz, hogy naponta háromszor ivóvizet és élelmet osszanak szét a víz alá került utcácskák lakóinak - mondta az illetékes. Ezért a veszélybe került embereknek maguknak kellene felkeresniük a központi segélyhelyeket - fűzte hozzá a szóvivő, sajnálattal állapítva meg, a lakosok elutasítják, hogy a mentőalakulatok befogadóhelyekre szállítsák őket

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős szervezetének (OCHA) helyi irodája szerint az elöntött területeken a helyzet válságosra fordult. Bangkok üzleti és pénzügyi központját ugyanakkor egyelőre megkímélte az áradás.