Bűnös a bíróság szerint az illegális rakétaarzenál eladására készülő orosz férfi

Vágólapra másolva!
Akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat az a korábbi szovjet állambiztonsági szolgálatnál dolgozó orosz férfi, aki a vád szerint amerikaiak megölésére szánt rakétaarzenált akart eladni a magukat a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláinak kiadó amerikai titkos ügynököknek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok által illegális fegyverkereskedelemmel vádolt orosz Viktor Butot bűnösnek mondta ki szerdán egy New York-i bíróság. A férfi a vád szerint amerikaiak megölésére szánt rakétaarzenált akart eladni - írja a brit Guardian online kiadása.

A "halál kufáraként" is ismert, 44 éves Butot, a KGB, az egykori szovjet állambiztonsági szolgálat volt őrnagyát 2008-ban tartóztatták le Thaiföldön. A férfit, aki ártatlannak vallotta magát, életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújthatják. But pere alig egy hónapja kezdődött. A férfi ellen az a vád, hogy rakétaarzenált akart eladni magukat a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláinak kiadó amerikai titkos ügynököknek.

Ügyvédei szerint soha nem volt szándékában eladni ezeket a fegyvereket, csak két teherszállító repülőgépet akart eladni a tárgyalópartnereinek.

Bangkok tavaly adta ki Butot az Egyesült Államoknak. Az amerikai igazságszolgáltatás által indított eljáráson kívül Butot azzal gyanúsítják, hogy a hidegháború után teherszállító repülőgépekből álló flottát működtetett, amellyel Afrikába, Dél-Amerikába és a Közel-Keletre szállított fegyvereket. Róla mintázták a 2005-ben mozikba került Fegyvernepper című film főhősét.