A heroinnál is többször ölnek a fájdalomcsillapítók az USA-ban

Vágólapra másolva!
Tíz év alatt megháromszorozódott azoknak a száma az Egyesült Államokban, akik fájdalomcsillapító túladagolása miatt haltak meg. Naponta negyven amerikai veszíti így életét, többen, mint a heroint vagy kokaint túladagolók.
Vágólapra másolva!

"Járványszerű" méreteket öltött a vényköteles fájdalomcsillapítók használata az Egyesült Államokban - írja egy kormányzati felmérésre hivatkozva a BBC. A brit közszolgálati médium által idézett jelentés szerint a fájdalomcsillapító túladagolása miatt már többen halnak meg, mint heroin- vagy kokaintúladagolás miatt - olvasható a jelentésben.

A kábító hatású fájdalomcsillapítókat általában azért írják fel az orvosok, hogy a beteg valamilyen krónikus, súlyos fájdalmat csillapítson vele, de egyre inkább növekszik azoknak a száma, akik függővé válnak a piruláktól.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (CDC) jelentése szerint az elmúlt tíz évben megháromszorozódott azoknak a száma, akik fájdalomcsillapító-túladagolásban haltak meg. Ez azt jelenti, hogy naponta negyven amerikai életének vet véget a gyógyszerezés. Egy tavalyi egészségügyi felmérés azt mutatta ki, hogy húszból egy tizenkét évnél idősebb amerikai szed fájdalomcsillapítót nem egészségi okból.

A jelentésből kiderül az is, hogy 2008-ban mintegy tizenötezren haltak meg fájdalomcsillapító túladagolása miatt, köztük volt a hoollywoodi színész, a Batman sztárja, Heath Ledger is.