Ártatlannak vallotta magát a korrupcióval vádolt volt horvát kormányfő

Vágólapra másolva!
Politikai intrikának nevezte az ellene felhozott vádakat Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök a perének első napján, csütörtökön. Sanader azt mondta, Ausztriában csak tanúként hallgatták ki a Hypo-ügyben, ami alátámasztja, hogy nem fogadott el kenőpénzt a banktól.
Vágólapra másolva!

Ártatlannak vallotta magát a korrupcióval és háborús nyerészkedéssel vádolt Ivo Sanader volt horvát kormányfő perének kezdetén csütörtökön. Az 58 éves politikus a kilencvenes évek közepén a horvát diplomácia vezetőjeként állítólag félmillió eurónyi kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Banktól egy külügyminisztériumi kölcsönért cserébe. Sanader következetesen tagadja a vádakat, és ellene irányuló "politikai intrikákról" beszélt.

Sanader a csütörtöki tárgyaláson azzal igyekezett alátámasztani állítását, hogy a Hypo Bank visszaéléseivel foglalkozó osztrák ügyészség is csak tanúként, nem pedig gyanúsítottként hallgatta ki. Sanader pere pénteken kezdődött volna a zágrábi bíróságon, de a volt kormányfő egészségi állapota miatt elnapolták. Sanader ellen Ausztriában szintén vizsgálat folyik a Hypo Bank-botrány miatt.

Sanader ellen vádat emeltek a Mol-ügyben is, az ügyészség szerint a politikus 10 millió euró kenőpénzért átjátszotta a Mol magyar olajcégnek az INA horvát állami olajtársaság irányítói jogát. Hétfőn egy horvát napilap egy olyan videofelvételről írt, amelyen Ivo Sanader és Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató látható. A felvételen állítólag Sanader kiveszi mobiljából az akkut, majd Hernádi felír valamit egy cetlire, és koccintanak.