Kikötőt foglaltak el a kaliforniai tüntetők

Vágólapra másolva!
Lezárták Amerika egyik legnagyobb kikötőjét az Occupy Oakland mozgalom antikapitalista tüntetői.
Vágólapra másolva!

Bezárták a kaliforniai Oakland kikötőjét, miután munkások, valamint a kapitalizmus és a gazdasági elit ellen több mint egy hónapja folyamatosan demonstráló New York-i Occupy Wall Streetet követő Occupy Oakland csoport sztrájkfelhívásához csatlakozók ezrei már egy napja folyamatosan tüntettek a kikötőben.

Az oaklandi az Egyesült Államok ötödik legnagyobb kikötője, évente majdnem 40 milliárd dolláros forgalmat bonyolít. A demonstráció egyik, a BBC-nek nyilatkozó szervezője szerint akciójuk nagyságában és jelentőségében felülmúlja az utóbbi hetek valamennyi antikapitalista tüntetését. A szervező a résztvevők számát több tízezerre becsülte, igaz, a rendőrség csak három-négyezer tüntetőről beszél, éjszakára pedig alig ezren maradtak a kikötőben, illetve a tüntetés másik helyszínen, a város főterén.

Az események miatt a város több más intézményét is bezárták. A rendőrség szerint a demonstráció nagyrészt békésen zajlott, bár néhány radikális anarchista összetűzésbe került a rendőrökkel, és egy egykori háborús veterán súlyosan megsérült. A tüntetők egyik jelszava a "Foglaljunk el mindent, halál a kapitalizmusra!" volt, és az Occupy Wall Streethez hasonlóan a bankoknak és a tehetőseknek kedvező gazdasági rendszer ellen kívántak tiltakozni. A hatóságok információi szerint az oaklandi demonstrálókhoz sok tanár csatlakozott, mivel szerintük az oktatást az amerikai gazdasági válság különösen rosszul érintette.

A BBC szerint a kikötőfoglalás "új lendületet adott" az Amerika-szerte gyarapodó antikapitalista tüntetéseknek, hatására országszerte több új demonstráció is szerveződött.