Elkapkodták az iszlámon viccelődő francia lap példányait

Vágólapra másolva!
Újranyomják az iszlámon viccelődő példányait annak a francia lapnak, amelynek szerkesztőségét támadás érte a poénok megjelentetése után. A lap szerkesztősége azért döntött az új kiadás mellett, mert az első 75 ezer példány gyorsan elfogyott.
Vágólapra másolva!

A francia Charlie Hebdo szatirikus magazin szerkesztősége pénteken bejelentette, hogy újra megjelentetik azt a kiadásukat, amelyben viccelődtek az iszlám valláson - számolt be a BBC. A lap szerkesztőségét szerdára virradó éjszaka érte Molotov-koktélos támadás, amelyben nem sérült meg senki, de az újság informatikai rendszere megsemmisült.

A lap szerkesztője, Stephane Charbonnier a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy további 175 ezer példány nyomtatását tervezik, miután az eredetileg készített 75 ezer példány gyorsan elfogyott.

Az újság a vihart kavaró kiadásban az en-Nahda tunéziai iszlamista párt győzelmét ünnepelve nevét Charia Hebdóra változtatta, az iszlám törvénykezésre, a saríára utalva, és Mohamed prófétát "nevezte ki" főszerkesztőjévé. A vezércikk alá Mohamed nevét írták, az egyik karikatúra pedig piros bohócorral ábrázolta a prófétát. Az iszlám vallás szigorúan tiltja Mohamed próféta ábrázolását.

A támadás után a Liberation francia napilap szerkesztősége fogadta be a magazin munkatársait. A Liberation csütörtökön megjelentette a nagy vihart kavart karikatúrát is azzal a címmel, hogy "Miután az irodájuk kiégett, ez a csapat megvédi a viccelődés szabadságát".

Franciaországban él a legnagyobb nyugat-európai muzulmán közösség, létszámuk mintegy ötmillióra tehető. A BBC szerint a Charlie Hebdo elleni támadást több helyi muzulmán vezető is elítélte, hangsúlyozva, hogy a muzulmánoknak is van humorérzékük, és fontosnak tartják a sajtó szabadságát.