Százhúszezres hadsereget állítana fel Lukasenko az országra nehezedő nyomásra hivatkozva

Vágólapra másolva!
"Területvédő hadsereg" felállítását tervezi Alekszandr Lukasenko fehérorosz diktátor, mert szerinte egyre erősebb nyomás nehezedik Fehéroroszországra.
Vágólapra másolva!

A fehérorosz elnök 120 ezer fős "területvédő hadsereg" felállítását tervezi az ország belső biztonságának fokozása érdekében. Alekszandr Lukasenko a bejelentést azzal indokolta, hogy - többek között nyugati irányból - egyre erősebb nyomás nehezedik Fehéroroszországra. "Ezért új hadsereget kell létrehoznunk" - idézte pénteken a Belta hírügynökség a tekintélyelvű államfőt, de konkrét részleteket nem közölt.

Egyelőre nem világos, hogy elképzelésében dolgozók félkatonai szervezete (egyfajta "munkásőrség") szerepel-e, vagy pedig új, hivatásos katonákból álló egység. Fehéroroszország reguláris hadereje szakértők szerint legfeljebb 100 ezer főből áll. Lukasenko szerint a "területvédő hadsereg" támasza lesz a haderőnek.

Az államfő cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Fehéroroszország az államcsőd szélén áll. "Lesz pénz a területvédő erőkre. Aki nem táplálja saját katonáit, az az ellenséget táplálja" - hangoztatta.