Az izraeli államfő szerint egyre valószínűbb a katonai támadás Irán ellen

Vágólapra másolva!
Simon Peresz szerint az atomprogram veszélyessége miatt egyre sürgetőbb az Irán elleni katonai támadás. Az Egyesült Államok attól tart, hogy Izrael az előzetes figyelmeztetése nélkül indítana katonai csapást.
Vágólapra másolva!

Az izraeli államfő szerint egyre nagyobb a valószínűsége egy Irán elleni katonai támadásnak, amelyet Izrael és más államok hajtanának végre. Simon Peresz erről egy tévéinterjúban beszélt, amelyet szombaton ismertetett a Háárec című újság. A 88 éves elnök szerint "a világ összes hírszerzése tudja, hogy kifutunk az időből, és figyelmeztetik kormányaikat" az iráni atomprogram veszélyességére. Irán hat hónapon belül atomfegyverrel rendelkezhet - állította Peresz.

Az államfő emlékeztette a világ államait az Izraelnek tett ígéretükre, amelyet most be kell váltaniuk. Itt az idő, hogy vagy kemény szankciókkal, vagy pedig katonai művelettel teljesítsék vállalt kötelességüket - hangsúlyozta Peresz. Izraelben napok óta heves vita zajlik az Irán elleni katonai csapás szószólói és ellenzői között. A lakosság megosztott e kérdésben. Nagyjából ugyanannyian félnek attól, hogy a zsidó állammal szemben ellenséges Irán atomfegyverhez juthat, mint amennyien tartanak egy katonai fellépés kiszámíthatatlan következményeitől, amelyek lángba boríthatnák az egész térséget.

Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai katonai tisztségviselő a CNN hírtelevíziónak azt mondta, az Egyesült Államokat aggasztja, hogy Izrael esetleg az előzetes figyelmeztetése nélkül indít katonai támadást Irán ellen, amely veszélybe sodorhatja az Irakban, illetve a Perzsa öbölben szolgáló amerikai katonákat is. A tisztségviselő hozzátette: az Egyesült Államok nem tervez katonai akciót Irán ellen.

A Guardian című brit lap a héten arról írt, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vizsgálatot rendelt el az izraeli titkosszolgálat, a Moszad és a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét volt vezetői ellen, akik a gyanú szerint kiszivárogtatták az iráni nukleáris létesítmények elleni támadások tervét.