Hét halálos áldozata van a nagy-britanniai tömegbalesetnek

Vágólapra másolva!
Afganisztáni háborús állapotokat idéztek az egyik szemtanú szerint a nagy-britanniai autópályán péntek este történt tömegbaleset utáni képek. Az eddigi adatok szerint sűrű köd vagy füst lephette el az úttest egy szakaszát, és a megromlott látási viszonyok miatt rohanhatott egymásba összesen 34 jármű. Heten meghaltak, ötvenegyen megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt húsz év legsúlyosabb autópálya-balesete történt Nagy-Britanniában: heten meghaltak, 51-en pedig megsérültek. A rendőrség szerint nincs kizárva, hogy kétszámjegyűre emelkedik a halottak száma - írja a brit Telegraph online kiadása. Huszonnyolc autó és hat teherautó rohant egymásba péntek este az M5-ös autópályán, Somerset közelében.

"Rémisztő baleset volt. Több robbanást lehetett hallani, majd fekete füst látszott. Az ember nem számít rá, hogy egy autópályán ilyen kép fogadhatja, sokkal inkább egy afganisztáni háborús jelenthez hasonlított" - idézi a Telegraph az egyik szemtanú szavait. Volt olyan jármű, amelyből négy halottat emeltek ki a hatóságok. Az autók közül több kigyulladt.

Forrás: AFP/Carl Court

A hatóságok az áldozatok számának emelkedésére számítanak

A baleset péntek este fél 9-kor történt, pontos okai egyelőre nem ismertek. Az eddigi információk szerint sűrű köd vagy füst borította be az autópálya egyik szakaszát, nagyjából 180 méter hosszan. A balesetet túlélő autósok és a másik pályán haladó szemtanúk egyöntetűen arról számoltak be, hogy hirtelen átláthatatlan, fekete füstfalba ütköztek, és a látótávolság szinte nullára csökkent.

A hatóságok vizsgálják azokat a beszámolókat, amelyek szerint a baleset előtti percekben egy közeli sportklub nagyszabású tűzijátékot rendezett, és ennek füstje is elborította a pályát. A sportegyesület megerősítette, hogy a tűzijáték a szerencsétlenség előtt tíz perccel ért véget.

Az első ütköző egy izlandi teherautó lehetett. Az egyik mentős szerint legalább két benzint szállító tartálykocsi volt a szerencsétlenül járt járművek között, ez okozta a tüzet, amelyet több óra után tudtak csak eloltani. A tűz miatt számos kocsi felismerhetetlenné vált. A rendőrség segélyvonalára eddig több mint négyszázan telefonáltak hozzátartozóik után érdeklődve.