Szállodafoglalók a verespataki aranybánya ellen

Vágólapra másolva!
A kolozsvári volt Continental hotel épületét "foglalták el" román civil szervezetek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel hatolt be az évek óta elhagyottan álló épületbe fiatalok egy csoportja, akik Mentsétek meg Verespatakot! feliratokat aggattak az 1894-95-ben épült ingatlan homlokzatára.

A Kolozsvár főterén található épületben működött a Continental szálloda, 1920 előtt pedig a híres New York szálloda és kávéház. Raluca Dan, az egyik szervező elmondta: azt kérik Traian Basescu román államfőtől és Emil Boc miniszterelnöktől, hogy ne kampányoljanak az "ártalmas" verespataki bányaprojekt mellett. A tiltakozó fiatalok nem értenek egyet a ciántechnológiás kitermeléssel, amely - mint mondják - tönkretesz mindent, ami értékes Verespatakon.

A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni az erdélyi Érchegységben 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelése érdekében.

A román államfő teljes mellszélességgel támogatja a beruházást, többször kifejtette, hogy a gazdasági válság közepette Romániának szüksége van az ilyen nagyszabású beruházásokra.

A projektet a román ortodox egyház, a Román Tudományos Akadémia, az erdélyi magyar történelmi egyházak és számos civil szervezet ellenzi.