Nem zárja ki Irán megtámadását az izraeli védelmi miniszter sem

Vágólapra másolva!
Irán megtette a döntő lépést az atomfegyver kifejlesztése felé, írja a Washington Post a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hamarosan nyilvánosságra kerülő jelentésére hivatkozva. Más lapok ugyanígy értesültek, bár hozzáteszik: perdöntő bizonyíték nincs a dokumentumban. Eközben az izraeli védelmi miniszter sem zárta ki annak lehetőségét, hogy támadást indítsanak Irán atomlétesítményei ellen.
Vágólapra másolva!

A szankcióknak és a nemzetközi diplomáciának eddig nem sikerült elrettentetniük Iránt attól, hogy nukleáris bombát építsen, ennek lehetősége az egész világ stabilitását veszélyezteti - mondta a BBC-nek adott interjújában Ehud Barak izraeli védelmi miniszter vasárnap. Barak nem volt hajlandó kizárni annak lehetőségét, hogy katonai akciót indítanak Irán ellen. Simon Peresz államfő szombaton egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy a katonai megoldás egyre valószínűbbnek tűnik a diplomáciai megoldáshoz képest.

Az izraeli média egy hete arról ír: Ehud Barak és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arról próbálja meggyőzni a többi kormánytagot, hogy támogassanak egy Irán elleni katonai csapást. A brit Telegraph megfigyelőkre hivatkozva azt írja, hogy az e hétre várható ENSZ-jelentés igazolást ad majd a katonai akcióhoz.

Szakértők szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékot szolgáltatja arra, hogy Irán nem csupán békés célra dúsít uránt, hanem atomfegyver gyártására törekszik, bár európai diplomaták szerint ez még nem lesz "perdöntő bizonyíték". Ennek ellenére az izraeli kormány felhasználja a jelentés megállapításait arra, hogy a nemzetközi közösséget arra ösztönözze, tegyen határozott lépéseket Irán ellen - írja a brit Telegraph.

Mint arról korábban beszámoltunk, kiszivárgott tervek szerint Izrael a közeljövőben rakétacsapást mérhet Irán atomlétesítményeire. Izraelben napok óta arról találgat a sajtó, hogy mikor indul a rakétacsapás, az arab nyelvű al-Dzsazíra hírtelevízió szerint pedig a hadművelet már folyamatban volt, amikor a leleplezésével megakadt a folyamat.