Újabb életfogytiglant kaphat Carlos, a Sakál Franciaországban

Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődött meg a Carlos, a Sakál néven elhíresült terrorista pere Franciaországban, a venezuelai származású férfi életfogytiglani börtönbüntetést kaphat négy, a nyolcvanas években elkövetett robbantásért. A hetvenes évek egyik leghírhedtebb terroristája jelenleg is életfogytiglani büntetését tölti két francia titkos ügynök meggyilkolásáért.
Vágólapra másolva!

Az 1980-as években elkövetett, 11 ember életét követelő robbantásokért kell bíróság elé állni a Carlos, a Sakál néven elhíresült terroristának Párizsban, a per hétfőn kezdődött meg - írja a brit BBC. A 62 éves, venezuelai származású Carlos 1997 óta már életfogytiglani börtönbüntetését tölti két francia titkos ügynök és egy informátor meggyilkolásáért.

A gazdag, kommunista beállítottságú venezuelai bankár gyermekeként született Ilich Ramírez Sánchez a 70-es évek egyik leghírhedtebb terroristája volt. 1975-ben embereivel a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezetének, az OPEC-nek 11 miniszterét ejtette túszul Bécsben. Carlos a váltságdíj fejében szabadon engedte a minisztereket, majd a pénzt megtartotta magának. Ramírez ezután szabadságharcosnak állt, merényleteket, túszejtéseket hajtott végre fizetségért cserébe. Ramírezt 1994-ben, Szudánban ejtették foglyul, majd szállították Franciarországba.

A hétfőn kezdődőtt perben Carlost négy bombatámadással vádolják, amelyek 11 ember életét oltották ki Franciaországban 1982-ben, 1983-ban, a támadások során több mint 100 ember sebesült meg. Az ügyészség szerint Ramírez a támadásokkal nyomást akart gyakorolni a hatóságokra, hogy engedjék szabadon két társát; az egyikük Magdalena Kopp volt, aki később Carlos felesége lett. Ramírez tagadja, hogy köze lenne a támadásokhoz.

Októberben Ramírez egy francia rádióadónak azt mondta, "harcos hangulatban" várja a tárgyalását. "Alapvetően nem vagyok egy félős személyiség, pont az ilyen harcokra termettem" - mondta akkor. Ha Ramírezt bűnösnek találják, akkor újabb életfogytiglani börtönbüntetést kaphat. A venezuelai férfit Isabelle Coutant-Peyre fogja védeni a tárgyaláson. A francia nő volt az ügyvédje Carlosnak az 1997-es perében is, néhány évvel később Ramírez és Coutant-Peyre összeházasodtak.