A rajongó és a profi - Ki veszi át Berlusconi helyét?

Berlusconi lehetséges utódai, Giorgio Napolitano, Silvio Berlusconi, olasz kormányválság
Vágólapra másolva!
Saját ifjú rajongóját, egyik leghűségesebb emberét javasolta utódjának Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, miután kedden bejelentette lemondását. A találgatások szerint esélyes a posztra egy Berlusconit keményen bíráló csúcspolitikus és az olasz jövőt tervezgető üzletember is. Az olasz államfő szakértőkből álló nemzeti egységkormányt akar, a kormánypártok megőriznék hatalmukat. Egyre nagyobb a káosz az olasz politikában.
Vágólapra másolva!

Lemond, és nem is indul újra a miniszterelnöki posztért - erősítette meg szerdán Silvio Berlusconi olasz kormányfő. Senki sem tudja biztosan, hogy ki vezeti majd tovább az euróválság közepén komoly reformokra szoruló Olaszországot. Berlusconi a lemondása után megnevezte az általa kiszemelt utódot, de bukásával nem biztos, hogy az történik, amit ő szeretne, sőt, nem világos az sem, hogy a parlamenti pártok megállapodása alapján létrejövő vagy egy előrehozott választáson felhatalmazást kapó új kormány irányítja-e majd az országot.

Választás vagy koalíció?

Berlusconi csak az után mond le, ha a parlament november végén megszavazza az ország jövő évi költségvetéséről szóló törvényt. A költségvetésnek komoly reformokat és kiadáscsökkentést kell tartalmaznia, a hatalmas államadósság miatt ugyanis Olaszország jelenleg az eurózóna legveszélyeztetettebb állama Görögország után. Az EU többi tagállamának vezetői, köztük Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök is, azonnali reformokat követeltek Berlusconitól, mert attól tartanak, hogy az összeomló olasz gazdaság az egész eurózónát magával ránthatja.

Ha a parlament elfogadja a törvényt, és Berlusconi lemond, Giorgio Napolitano olasz államfő kezében lesz az ország jövőjének sorsa. Az államfőnek a kormány lemondása esetén egyeztetnie kell a parlamenti pártok vezetőivel, és ezután felkérheti valamelyik politikai erő vezetőjét a kormányalakításra, vagy előrehozott választásokat is kiírhat (a következő választás elvileg 2013-ban esedékes). Berlusconi szerint senki nem fogja tudni megszerezni a szükséges többséget a parlamentben, ezért előrehozott választásokra lesz szükség, az ellenzék viszont inkább a jelenlegi parlamentben szeretne egy széles támogatottságú nemzeti egységkormányt alakítani.

A 86 éves Napolitano döntését befolyásolhatja, hogy már ő is hónapok óta figyelmeztetett a gyors reformok szükségességére, és a Reuters szerint nagyon lelkesen beszélt egy egységkormány lehetőségéről. Egy működőképes átmeneti kormány létrehozását megnehezíti ugyanakkor, hogy Berlusconi nyilatkozata alapján pártja (a Popolo della Libertá - PdL), a legnagyobb politikai erő nem kér belőle. Ráadásul több reformot azért sem sikerült eddig keresztülvinni, mert Berlusconi terveit nemcsak az ellenzék, de még saját koalíciós partnere, az Északi Liga sem támogatta maradéktalanul.

Az új választás ellen szól viszont, hogy az EU-ban 5., a világon pedig 9. legnagyobb olasz gazdaság egyre súlyosabb helyzetben van. A hatalmas, közel 1,5 milliárd eurós államadósság finanszírozása egyre nehezebben megy, az olasz állampapírok kamata ugyanis évtizedes csúcsra emelkedett a politikai bizonytalanság és reformok hiánya miatt. Egy előrehozott választás lebonyolítása viszont több hónapot is igénybe vehet, és ezalatt összeroppanhat az olasz gazdaság.

A rajongó

Akár előrehozott választás, akár koalíciós átrendeződés vár az olasz parlamentre, viszonylag korlátozott azoknak a listája, akik kormányfőként szóba jöhetnek. Az egyik esélyes egyértelműen a Berlusconi által is megnevezett, közeli politikai szövetségesének számító 41 éves Angelino Alfano ügyvéd, a PdL főtitkára, Berlusconi korábbi igazságügy-minisztere.

Alfanót nevezte meg lehetséges utódként a kisebbik, de befolyásos kormánypárt, az Északi Liga elnöke is. Ellene szól ugyanakkor, hogy túl közel áll Berlusconihoz, ráadásul az ő minisztersége idején fogadták el azt a törvényt, amelynek alapján Berlusconi mentesült az ellene korrupciós és más ügyekben indult eljárások alól (a jogszabályt később az olasz alkotmánybíróság eltörölte). Ha kormányfő lenne, nehéz helyzetben lenne, mert a kormányban kevés hű embere van, Berlusconi pártja és kormánya ugyanis jelentős részben Berlusconi személye köré épült.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
Angelino Alfano fiatalnak számít a 60-70 éves olasz politikusok között

A szicíliai származású Alfano július óta irányítja Berlusconi pártját. A Telegraph című brit lap portréja szerint a politikus az után lépett be Berlusconi pártjába, hogy 1994-ben meglátta a miniszterelnököt egy tévéműsorban. "Huszonhárom éves voltam, és egy olyan üzletembert láttam a tévében, aki szenvedélyesen kiállt a szabadságért, és a zsebében tartotta a Napot" - idézte a lap Alfanót.

A technokrata

A Reuters hírügynökség összeállítása szerint Alfano mellett egy másik erős ember, a szintén Berlusconi szövetségesének számító Gianni Letta is esélyes lehetne a kormányfői posztra, amennyiben Napolitano elnök tiszteletben tartja a jobbközép pártok 2008-as választási győzelmét, és a 2013-ban esedékes választások előtt nem ír ki új választást. A 76 éves, korábban újságíróként dolgozó Lettát az olasz lapok Berlusconi egyik legfontosabb háttéremberének tartják. Berlusconi többször emlegette Olaszország következő lehetséges államfőjeként, de nehezíti a helyzetét, hogy ő is túl közel áll a jelenlegi kormányfőhöz.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
Gianni Lettából elnököt akart csinálni Berlusconi

A profi

Több lapban felmerült a milánói Bocconi Egyetem rektora, Mario Monti, akit a Reuters szerint sokan látnának szívesen egy szakértői kormány élén. A 68 éves Monti nagy tiszteletnek örvendő közgazdász, aki korábban az EU versenyügyi biztosa is volt, és egy európai elemző intézetet is vezet. A közelmúltban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy újságcikkek tömkelegében kritizálta Berlusconit, és átfogó reformokat javasolt az olasz gazdaság megújítására.

Forrás: AFP/Thierry Monasse
Mario Monti az EU-ban is kamatoztatta tapasztalatait

Kevésbé esélyes, de az olasz lapok egy másik párton kívüli figurát is emlegetnek az ország lehetséges jövőbeni vezetőjeként: Luca Cordero Di Montezemolo, a Ferrari 64 éves elnöke ugyanis szintén a Berlusconi-kormány hangos kritikusává vált az utóbbi években. A reformokat sürgető üzletember 2009-ben olasz üzletemberekből és kulturális vezetőkből létrehozta az Italia Futura nevű szervezetet, amellyel a civil párbeszédet és az ország politikai megújulását akarta elősegíteni. Montezemolo eddig nem volt hajlandó kommentálni a lehetséges politikai jövőjéről szóló találgatásokat.