Újabb földrengés a három héttel ezelőtti török katasztrófa helyszínén

Vágólapra másolva!
Legalább heten meghaltak a szerdai törökországi földrengésben, amely abban a térségben történt, ahol három hete egy jóval nagyobb földrengés pusztított, Van városa a mostani katasztrófában is érintett. Akkor hatszázan haltak meg, és közel kétezer épület dőlt össze.
Vágólapra másolva!

Legalább hét halálos áldozata van a Törökország keleti részében szerda este történt 5,7-es erősségű földrengésnek. Kevesebb mint három héttel ezelőtt egy jóval erősebb, 7,2-es földmozgásban közel hatszázan haltak meg a térségben.

A mentő- és keresőszolgálatok emberei egész éjjel dolgoztak, és 23 embert sikerült kimenteniük két szálloda romjai közül - közölte csütörtök reggel a katasztrófavédelem. Két embert, köztük egy 16 hónapos csecsemőt repülőgéppel a török főváros, Ankara egyik kórházába szállították. Egy japán nőt több mint hat órával a rengést követően emeltek ki az egyik szálloda romjai alól. Konai Mijuki egy mentőcsoport tagjaként érkezett hazájából, hogy segítsen a korábbi földrengést követő munkálatokban. A nő tudatánál volt és beszélt megmentőihez, amikor hordágyon elszállították - jelentette az Anadolu hírügynökség.

A TRT állami televízió arról számolt be, hogy legalább százan rekedhettek a romok alatt a Van városától kilenc kilométerre fekvő településen. Egy riporter azt mondta, hogy az egyik szállodában megközelítőleg 70 ember tartózkodott. Besir Atalay török miniszterelnök-helyettes, aki Ahmet Davutoglu külügyminiszterrel együtt a helyszínre látogatott, azt mondta, hogy Vanban mintegy 25 épület dőlt össze.

Huszonkét repülőgép szállított mentő- és keresőcsapatokat a térségbe. A televízió Van városról készített felvételein pánikba esett embereket és száguldó mentőautókat lehetett látni. Más képsorokon egy orvoscsoport vett kezelésbe egy ájult, hordágyon fekvő embert. Törökországban számos szeizmikus törésvonal található, és naponta számos kisebb rengés tapasztalható. Tizenkét évvel ezelőtt, 1999-ben mintegy 20 ezer ember halt meg az ország nyugati részében kipattant két nagy erejű földmozgás következtében.