Ízületi kopás miatt kell kímélni a pápát

Vágólapra másolva!
Vatikáni források szerint artrózisa van a pápának, ezért tud csak nehezen mozogni. A Vatikán szerint nincs gond XVI. Benedek egészségével, aki a jövő héten háromnapos látogatásra indul Afrikába.
Vágólapra másolva!

Ízületi kopása, artrózisa van a pápának, ezért esik nehezére a mozgás vatikáni források szerint - írja a Telegraph című brit lap. A betegség megmagyarázza, hogy a 84 éves pápa az utóbbi időben miért használt mozgatható platformot, hogy megtegye az utat a Szent Péter-bazilikában az oltárig.

A La Stampa című olasz lap szerint az ízületi kopás a pápa térdét, csípőjét és bokáját is érinti. XVI. Benedek egészségügyi állapota aggodalomra adhat okot, mivel az egyházfő háromnapos útra készül a jövő héten Beninbe, és látogatást tervez Kubába és Mexikóba is jövőre.

A vatikáni szóvivő, Federico Lombardi kijelentette, hogy korához képest XVI. Benedek jó egészségnek örvend, és el tudja látni a feladatait.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A pápa tavaly megjelent hivatalos életrajzában azt írta, ha egy pápa fizikailag, pszichikailag és spirituálisan képtelen eleget tenni a tisztségével járó feladatainak, joga van, bizonyos körülmények között pedig kötelessége is, hogy lemondjon.

A 2005-ben megválasztott XVI. Benedeknek nem voltak komolyabb egészségügyi gondjai, és bár beiktatása óta kevésbé zsúfolt a programja, mint II. János Pálé volt, sokat utazott.