Népünnepély lett Berlusconi lemondásából Rómában

Lemond Silvio Berlusconi, az olasz parlament alsóháza elfogadta a meszorító csomagot, olasz kormányválság
Vágólapra másolva!
Benyújtotta lemondását az olasz államfőnek Silvio Berlusconi miniszterelnök. A kormányfő azután távozik a hatalomból, hogy Olaszország megroppant a gazdasági válság súlya alatt. Az olasz elnöki rezidencia előtt gyülekező tüntetők a kormányfőt bekiabálva pojácának nevezték.
Vágólapra másolva!

Giorgio Napolitano olasz államfő elfogadta Silvio Berlusconi miniszterelnök lemondását szombat este.

Előzőleg a felsőház után szombat délután az olasz parlament alsóháza is rábólintott egy megszorító csomagra, amelynek célja az euróválságban rendkívül rosszul teljesítő olasz gazdaság miatt ideges piacok megnyugtatása. Ezután az olasz kormány megtartotta utolsó ülését, Berlusconi pedig - aki már kedden bejelentette távozási szándékát - elment az államfő rezidenciájába, és benyújtotta lemondását.

Berlusconi kedden jelentette be távozási szándékát, miután az olasz államadósság a finanszírozhatóság határára került, és az olasz állampapírok kamatai az egekbe szöktek. A kormányfő akkor azt ígérte, hogy azonnal távozik, amint a megszorító csomag átmegy a parlamenten.

A szombaton elfogadott megszorító csomagnak - amellyel el akarják oszlatni az olasz gazdaság állapotát övező nemzetközi aggodalmakat - része a forgalmi adó növelése, a nyugdíjkorhatár felemelése, valamint különböző állami vagyonelemek eladása. Az EU-ban ötödik, a világon pedig kilencedik legnagyobb olasz gazdaság egyre súlyosabb helyzetben van. Ezért Olaszországra hatalmas nyomás nehezedett az utóbbi hetekben, miután rekordmagasságba emelkedett az olasz állampapírok hozama. Ez azt jelentette, hogy Olaszország csak olyan drágán tudott hitelhez jutni, amely már veszélyeztette pénzügyi stabilitását, és alig tudja finanszírozni hatalmas, közel 1,5 milliárd eurós államadósságát.

Az új miniszterelnök személyéről az államfő dönthet, Napolitano joga ugyanis, hogy felkérjen kormányalakításra egy megfelelő személyt. Várhatóan még vasárnap megalakul egy szakértői kormány, miután a köztársasági elnöki palota közleményben tudatta, hogy az államfő vasárnap megkezdi a parlamenti pártok delegációival való konzultációt az új kormányfő megnevezéséről. A Repubblica olasz napilap szerint Napolitano vasárnap reggel 9-re várja a parlamenti frakciók és a törvényhozás két házának vezetőit. Az államfő azt akarja elérni, hogy a hétfői tőzsdenyitásra legyen megállapodás a miniszterelnök személyéről és készüljön lista a lehetséges miniszterekről.

A BBC szerint valószínűleg Mario Monti korábbi európai uniós biztos vezeti majd a szakértői kormányt, a Daily Telegraph szerint viszont Montinak vannak erős ellenzői az olasz parlamentben (erről itt és itt olvashat részletesebben). Monti, a 68 éves, nagy tiszteletnek örvendő közgazdász professzor jelenleg a milánói Bocconi Egyetem rektora. A közelmúltban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy újságcikkek tömkelegében kritizálta Berlusconit, és átfogó reformokat javasolt az olasz gazdaság megújítására.

Monti esélyeit növeli, hogy Berlusconi pártja, a parlament legnagyobb frakciója a Corriere della Sera milanói napilap szerint jelezte, elfogadhatónak tartja személyét. Igaz, Berlusconi egyik leghűségesebb szövetségese, a Lega Nordot, azaz az Északi Ligát vezető Umberto Bossi például azt mondta, ha Monti lesz a kormányfő, akkor pártja ellenzékbe vonul.

Bár Berlusconi pártja végül úgy döntött, hogy támogatja Mario Monti kinevezését, Berlusconi állítólag azt mondta: "bármikor lehetőségünk van kihúzni a vezetéket a konnektorból". A Corriere della Sera úgy tudja, Berlusconi pártja azt követelte Monti támogatásáért cserébe, hogy ők adhassák a miniszterelnök-helyettest, illetve Montinak meg kellett ígérnie, hogy nem indul újra a következő, 2013-ban esedékes választáson.

A Corriere della Sera szerint a Berlusconi szombaton érzelgős beszédben mondott köszönönetet kormánya tagjainak a megfeszített munkáért. Jelezte azt is, hogy az ellenzék nem ment bele, hogy egyik legismertebb embere, Gianni Letta tagja legyen az új kormánynak.

Forrás: AFP/Fillipo Monteforte
Tüntető tömeg örült Berlusconi távozásának. A képre kattintva megtekinthet egy galériát Berlusconi kormányzásának utolsó tíz évéről.

A Repubblica című olasz napilap tudósítása szerint az olasz elnöki palotánál szombaton kora este jelentősebb tüntető csoport gyűlt össze, akik azt várták, hogy megérkezzen lemondásával Berlusconi. Az érkező kormányfőnek azt kiabálták, hogy "pojáca", "börtönbe", és a lap szerint aprópénzeket dobáltak felé. Berlusconi a BBC szerint utóbb azt mondta, keserűséget érzett, amikor meghallotta a bekiabálásokat. Berlusconi lemondásának hírére az elnöki palota előtt összegyűlt tömeg fütyülni, majd hosszan tapsolni kezdett. A Repubblica szerint ez egy idő után örömujjongásba csapott át és egymás után durrantak a pezsgősüvegek az utcán.

A lapnak nyilatkozó olaszok szerint Berlusconi lemondásával 20 éves korszak ér véget az olasz politikában. Többen azt mondták, véget ér az 1990-es évek elején lefektetett, Berlusconi által dominált második köztársaság (az alapítás óta eltelt 18 év több mint felében ő volt a kormányfő, illetve ő az egyetlen olyan olasz miniszterelnök, aki a második világháború után egy teljes cikluson át hatalmon tudott maradni és nem bukott meg idő előtt) és kezdetét veszi a harmadik.

A második világháború óta eltelt évtizedek olasz miniszterelnökei közül Berlusconi volt hivatalban a leghosszabb ideig. Az elmúlt csaknem két évtizedben az olasz politika meghatározó alakja volt akkor is, amikor nem ő volt a kormányfő. A 75 éves média-birodalom tulajdonos, Olaszország egyik leggazdagabb emberének amúgy is ellentmondásos politikai karrierjét az utolsó években számos botrány árnyékolta be. Az egész világot bejárták a miniszterelnök különféle bírósági és szerelmi ügyeiről szóló hírek - nőügyeiről itt, bírósági ügyiről itt talál részleteket).

Obama örül a görög és az olasz fejcserének
A görög és az olasz kormányváltásokat üdvözölte szombaton Honoluluban Barack Obama. Az amerikai elnök "jó hírnek" nevezte a görög kabinet cseréjét, illetve az Olaszországban küszöbön álló kormányváltást, de figyelmeztetett arra, hogy "akad még jócskán tennivaló" az európai adósságválság leküzdésében. Az új athéni és római kormányok megalakulása elősegítheti a világ pénzpiacainak megnyugtatását, hiszen mindkét ország elkötelezte magát a strukturális reformok megvalósítása mellett - mondta.